Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) две години е разследвала контрабанден

...
Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) две години е разследвала контрабанден
Коментари Харесай

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) две години е разследвала контрабанден канал с присъединяване на висши чиновници от Министерство на вътрешните работи и Агенция " Митници ", само че управлението ѝ е било обезпокоеното към кого да се обърне, за не изтече информация по случая и за него се разбра едвам при започване на месеца.

Това стана ясно от чуването на ръководителя на организацията Пламен Тончев пред депутатите от краткотрайната комисия за следствие на корупционните практики в Агенция " Митници ".

По случая са арестувани някогашната директорка на митниците Петя Банкова, както и Стефан и Марин Димитрови. Издирва се Никола Николов - Паскал. Банкова и Димитров са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група за контрабанда, пране на пари и подкупи, като на първа инстанция съдът ги остави в ареста. Заради болничен лист на юрист Апелативният съд в София отсрочи във вторник решението си дали двамата да останат в ареста.

" В средата на 2022 година е постъпила оперативна информация, че на територията на страната ни действа проведена незаконна група отпред с Марин Димитров и неговия наследник Стефан Димитров, която е ангажирана с осъществяването на контрабанда. След това стартира разработка. Установено че, че главните функционалности на двамата е да реализират контакти сред български и непознати жители, които се занимават с контрабанда, " прочете при започване на съвещанието Тончев от авансово квалифицирано изложение.

Заради присъединяване на " лица на висши длъжности " в канала е подаден сигнал към антикорупционната комисия, само че не и някогашния министър на финансите. Освен това по време на следствието се появили и компликации, поради които информацията по следствието се появила едвам през април тази година.

" ДАНС не е профилирана да проверява такива закононарушения. Когато съберем задоволително данни, тогава ги оповестяваме. Не сме го създали след 2 месеца, което несъмнено щеше да е още по-скандално за някои. Когато сме решили,че сме подготвени, тогава сме пристъпили към реализация ", отговори Тончев на въпрос дали информацията не е оповестена целеустремено в навечерието на идните избори.

Ролята на татко и наследник била да обезпечават безпроблемен достъп на контрабандни артикули през няколко гранични пункта посредством контакти с управителни чиновници на митнически служби или гранични полицейски сектори.

По думите на Тончев Марин и Стефан Димитрови са имали доста въздействие в разпределението на разнообразни постове в Министерство на вътрешните работи. С някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев се познавали от времето, когато е бил шеф на регионалната дирекция и точно той е срещнал Стефан Димитров с шефове на регионални полицейски ръководства в страната и го представял като предприемач, който внася артикули.

По време на следствието посредством специфични разследващи средства излиза наяве, че част от групата е и Никола Николов - Паскал, който се употребил с подкрепи на някогашни и сегашни чиновници в изпълнителната и правосъдната власт и работил с турски жител - уредник на един от най-големите контрабандни канали там.

След залавянето на камион с контрабандни артикули в Румъния при започване на годината Марин и Стефан Димитрови вземат решение да трансформират маршрута за техния импорт. Тогава съгласно Тончев Стефан Димитров влиза в положителни връзки с Петя Банкова и с Живко Коцев и даже " подготвял блага и облаги за длъжностните лица за построяването на нов контрабанден канал ".

" Известен е случай на среща за предаване на блага на паркинга до постройката на Народното събрание. Знаете, че при изземванията в Стефан Димитров бяха открити доста пари в левове и евро ", сподели Тончев, само че не изясни за какво не е се е стигнало до арести.

От думите му се разбра, че Димитров и Банкова поддържали контакти от времето, когато е била заместител шеф на Агенция " Митници ", когато съгласно него тя не е можела да извършва съответни задания.

" Като заместник-директор тя не може да назначава и размества чиновници. Като шеф доста бързо поставяше лица, които подаваха Стефан и татко му, " изясни Тончев.

Бившият финансов министър Асен Василев, който също участва на съвещанието на комисията, съобщи след края му, че не познава нито Стефан Димитров, нито Паскал. Каза още, че вижда в проблема офанзива против него, а " политически фарс, който цели да каже всички са маскари ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР