Държавната агенция Архиви ще публикува на сайта си документи за

...
Държавната агенция Архиви ще публикува на сайта си документи за
Коментари Харесай

Архивите показват документи за преминали през България евреи

Държавната организация " Архиви " ще разгласява на уеб страницата си документи за хора от еврейски генезис, поискали директни визи за прекосяване през България през Втората международна война, заяви ръководителят на организацията Михаил Груев пред " Дневник ". Официално това ще стане на 9 юни - празникът на архивистите. Част от документите към този момент са качени на интернет страницата на институцията.

Доц. Груев сподели, че обявата е ориентирана най-вече към хората, които търсят предците си. " Става въпрос за десетки хиляди души. За доста от тях това е последният документален запис ". Сред документите има свидетелства за хора, които са съумели да се измъкнат от нацистките гонения в страните, подчинени на Третия райх, минавайки през България, само че и има и случаи за отказани директни визи.

Един от документите е писмо от 1944 година до разнообразни институции, измежду които българската легация в Букурещ и митниците и пристанищните управляващи във Варна, в което се дават задания на ведомствата за улеснение на емигрирането на 1000 румънски евреи за Палестина.

Дигитализирането на документите е направено със средства на организацията.

Предстои да бъдат цифровизирани и каузи от VII състав на така наречен Народен съд, който e особено за " съдене на подсъдимите, провинили се като антисемити фашисти ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР