Държавна сигурност е извършвала тайни претърсвания на багажите на специалисти,

...
Държавна сигурност е извършвала тайни претърсвания на багажите на специалисти,
Коментари Харесай

ДС тарашила специалисти на ООН, на западни фирми и български експерти, подозирани в бягство

Държавна сигурност е правила секрети претърсвания на багажите на експерти, работещи за Организация на обединените нации и такива, представители на западни компании от Федерална Република Германия, Дания, Съединени американски щати и други, а също по този начин и на български специалисти по линия на стопанската система, което са били в контакт с сътрудници от буржоазен страни или са обвинени в подготовка на бягство от Народна република България.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който разгласява. Той съставлява строго секретна информация по отношение на: Проведените по-съществени агентурно-оперативни мероприятия от отдел VI, Второ ръководство на Държавна сигурност през второто тримесечие на 1969 година

В него са изброени редица интервенции по скрито претършуване и снимане на персоналните движимости на западни експерти, обитавали в Народна република България.

След тях са англичанин, който е работил в Центъра за управителни фрагменти на Организация на обединените нации. Държавна сигурност е тарашила багажа му и е разкрила бележник със записи.

Същото мероприятие е приложила и против чиновници на търговски компании от Федерална Република Германия, Дания и Съединени американски щати.

Държавна сигурност е следила и български експерти. Един от тях е работил в Централен институт по научно-техническа информация, който е бил обект на оперативна инспекция.

Той е поддържал връзки с белоемигранти в България и в чужбина, а това за Държавна сигурност по това време е подозрително.

От Москва Държавна сигурност е направила по този начин, че да бъде отзован български експерт поради " систематична вражеска пропаганда “.

Справката съдържа и данни за броя на вербуваните сътрудници и разработки по отделения на отдела, претрупан да следи част от икономическия бранш.

Документът е включен в сборника „ Държавна сигурност и българската стопанска система 1944-1991 “, част 1, издание на Комисията по досиетата, 2018 година

 ds-chuzdenci-ik_001.jpg

 ds-chuzdenci-ik_002.jpg

 ds-chuzdenci-ik_003.jpg

 ds-chuzdenci-ik_004.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР