Държавна опера-Стара Загора ще представи на 31 май, от 19.00

...
Държавна опера-Стара Загора ще представи на 31 май, от 19.00
Коментари Харесай

Гледаме солист на Виенската Опера в Спящата красавица

Държавна опера-Стара Загора ще показа на 31 май, от 19.00 часа на сцената на първа зала на НДК своята приказна режисура на балета на балетите „ Спящата красавица” от П. И. Чайковски. С този театър примабалерината, хореограф, възпитател и сегашен живописен началник на балета на Старозагорската опера Силвия Томова ще означи 45 години креативна активност в ролята на злата самодива Карабос.

Специално за събитието идва министър председател солистът на Балета на Виенската Щатсопер Денис Черевичко, който ще извърши ролята на принц Дезире. В ролята на принцеса Аврора ще танцува примабалерината Анелия Димитрова.

В останалите основни функции публиката ще види: Клара Ферер от Испания ще бъде Фея Люляк, Синя птица и принцеса Флорина ще изпълнят любимците на балетните фенове Томоки Ишиго и Акари Мориматсу от Япония.

В спектакъла на балета „ Спящата хубавица “ взе участие цялата многонационална балетна натрупа на Държавна опера-Стара Загора, която през последните креативен сезони бележи удивителен скок в своето професионално израстване.

Постиженията на младата натрупа под управлението на примабалерината и възпитател Силвия Томова са високо оценени от професионалната рецензия, от познавачите и от феновете във всички точки на България и в чужбина.

Балетът „ Спящата красавица” на Старозагорската опера е подложен в типичен жанр, хореографията е въз основата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа. Постановката и режисурата са на огромния танцьор, хореограф, кино артист и одобрен балетен бизнесмен и учител Андрей Босов. Декорите на „ Спящата хубавица “ са дело на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев, а приказните костюми проектира Мария Блажева, за която това е втората режисура на „ Спящата хубавица “ /през 2004 година е създател на костюмите за постановката на Националния балет-София/.

„ Спящата хубавица “ е четвъртото огромно класическо балетно заглавие, което има в репертоара си надарената балетна натрупа на Старозагорската опера. „ Спящата красавица” се смята за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски и се трансформира в един от най-известните балети от международния типичен репертоар. Наред с балетните шедьоври на великия композитор „ Лебедово езеро” и „ Лешникотрошачката”, „ Спящата красавица” участва наложително в репертоара на всеки влиятелен международен спектакъл.

...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР