Държавна агенция за закрила на детето /ДАЗД/ започва допитване към

...
Държавна агенция за закрила на детето /ДАЗД/ започва допитване към
Коментари Харесай

ДАЗД започва допитване към децата, мненията ще се използват за новата Национална стратегия за детето



Държавна организация за протекция на детето /ДАЗД/ стартира допитване към децата на България. Целта е мнението им да се вземе поради при създаването на новата Национална тактика за детето.

„ Важно е да чуем детското мнение, тъй като децата поради обстоятелството, че те ще бъдат бъдещиродители и възрастни е доста значимо да чуем тяхното мнение и да вземат участие интензивно в политиките, които ги касаят “, сподели в изявление за предаването „ Преди всички “ Милена Дянкова, шеф отдел в Държавна организация за протекция на детето. Тя посочи, че ДАЗД не прави независимо тактиката, а взаимно с всички заинтригувани страни. Очаква се тактиката да е подготвена в края на декември.

„ Искаме да разберем дали децата се усещат добре там, където живеят. Дали хората, които поставят грижи за тях, ги поддържат. Дали считат, че водят здравословен метод на живот. Дали образованието, което получават, ги приготвя за живота, който им следва като възрастни хора и също така е значимо да чуем мнението им за  това дали се усещат предпазени и спокойни на мястото, в което живеят и дали родителите, учителите се допитват до тях “, изясни още тя.

Мненията на децата ще бъдат систематизирани и ще залегнат в Националната тактика за детето.

Такъв въпросник ще попълнят и родителите и учителите: „ Почти идентични са въпросите и към възрастните, и към децата. Важно е да забележим и тяхното мнение. Може би, ще има някакви разлики в отговорите. Това ще протече през целия интервал на основаването на тактиката. “

Дянкова уточни, че до края на годината, с изключение на тактиката, следва да бъдат направени 3-годишен проект, в който ще се набележат съответните ограничения и политики, периоди за осъществяване, както и Националната стратегия за протекция на детето за 2019 година.

„ В момента вършим успореден разбор и на изтичащата тактика, в който вземат участие всички институции, които са имали отговорности по нея. Освен това ще се направи разбор и от самостоятелни специалисти, който ще покаже мощните и слаби страни на изтичаща тактика. Всичко това ще бъде готово като разбор през септември “, сподели още Дянкова.

Според нея ще има нужда от актуализиране на нормативната уредба във връзка с децата.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР