Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира традиционната

...
Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира традиционната
Коментари Харесай

Проверяват детски играчки, пиратки и украшения за елха

Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) започва обичайна национална акция " БЕЗОПАСНА КОЛЕДА 2021 ". Кампанията се организира за 10-ти път и инспекциите на Главна дирекция „ Надзор на пазара " (ГД НП) ще продължат до 22 декември 2021 година Във фокуса на инспекциите попадат три групи артикули: детски играчки - карнавални костюми; електрическите светлинни гирлянди; пиротехническите произведения.

Изброените артикули са едни от най-търсените артикули за Коледа и Нова година. Целта на акцията е обезпечаване сигурността на потребителите. При инспекциите вниманието на инспекторите от ДАМТН ще бъде ориентирано към определяне съществуването на: маркировка за съответствие; директива за употреба; название и адрес на икономическия оператор; забележими несъответствия при продуктите, които могат да се открият по време на проверката; характерни предупредителни текстове, свързани с безвредната приложимост на продуктите.
В рамките на акцията под същото мото през предходната 2020 година са били тествани общо: - 396 играчки от разнообразни категории, марки и модели; 320 разнообразни по тип и модел електрически светлинни гирлянди; 197 типа пиротехнически произведения от категория F1, F2, F3, F4 и театрални пиротехнически произведения от категории Т1 и Т2.

Различни по тип несъответствия са открити при 161 играчки. 22 от тях са били, без маркировка за сходство, 108 - с указания за приложимост, които не подхождат по размер и наличие на направените от производителите, а други 125 - без оповестено название и адрес на виновния икономическия оператор.

93 типа гирлянди пък се оказали без данни за производител/вносител, 50 от тях - с забележими несъответствия с условията, 50 типа гирлянди са били без директива за приложимост, а 4 продукта са били без маркировка за сходство.

При инспекцията на 197 типа пиротехнически произведения, са били открити 29 продукта с несъответствия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР