Държавна агенция Национална сигурност е започнала проверка в дружеството Ел

...
Държавна агенция Национална сигурност е започнала проверка в дружеството Ел
Коментари Харесай

И ДАНС влезе в Ел Би Булгарикум

Държавна организация " Национална сигурност " е почнала инспекция в сдружението " Ел Би Булгарикум ", а резултатите от одита, изработен от Министерство на стопанската система и промишлеността са предадени на прокуратурата. Проверката е открила " редица притеснителни условия ", се споделя в прессъобщение от МИИ.

Проверката открива, че незабавно след встъпването си в служба, предходният изпълнителен шеф Николай Маринов сключва два нови договора за доставки на сурово мляко с компаниите " И.С.А.К.-БГ " ЕООД и " Уайт Голд Трейд " ООД, като тези фирми започват да получават над 70% от всички поръчки на държавното сдружение. Самата компания " Уайт Голд Трейд " ООД е учредена една седмица преди сключването на контракта с държавната млекопреработвателна компания. Договорите с двете компании са подписани само от изпълнителния шеф на дружеството Николай Маринов, което е в нарушение на Правилата.

Заложените цени по договорите им са силно повишени и то с формулировката " не по-ниска " цена от 1,50 лева без Данък добавена стойност и 1,53 лева без Данък добавена стойност за литър, а по информация на Министерството на земеделието, в този интервал - октомври 2022 година - февруари 2023 година, междинната изкупна цена на литър сурово мляко в района на Враца и Монтана е била между 1,02 лева без Данък добавена стойност и 1,10 лева без Данък добавена стойност.

В клаузите и на двата контракта има редица неравноправни клаузи, които не пазят интереса на държавното сдружение, изясняват още от Министерството. Например - заплащанията са изцяло авансово, а и не са планувани наказания при забавено или неприятно осъществяване и други

Има и разминаване сред суми и документи, като даже са установени плащания, без да има доставка и без договорни условия за това. Като образец от Министерството дават доставка на доставка на 4 000 л. овче сурово мляко на ед. цена 2,60 лева без Данък добавена стойност на стойност 10 400 лева от " И.С.А.К.-БГ " ЕООД на 24.01.2023 година Съгласно проформа фактура от 05.01.2023 година обаче е осъществено заплащане на стойност 39 хиляди лева без Данък добавена стойност за 15 000 л. овче мляко.

В двата договора не е планувано изискване продавачът да заявява, че е вписан в обществения Регистър на първи изкупвачи на сурово краве, овче, козе и биволско мляко, което е изискване от други контракти на сдружението. Не е планувано също условие за показване на подписан контракт за доставка на сурово мляко сред първи изкупвач и производител, в това число от други страни - членки на Европейския съюз, според законовите условия. Освен това и двете компании не са били вписани в Регистъра към датата на сключване на договорите им с " Ел Би Булгарикум ".

След оповестяване свикването на съвещание на Съвета на шефовете на Държавната консолидационна компания за разискване смяна в управлението на " Ел Би Булгарикум ", Николай Маринов в незабавен порядък (на 17.02.2023 г.) поръчва 75 тона мляко от " И.С.А.К.-БГ " ЕООД на обща стойност 132 000 лева Цялата сума е платена предплатено на същия ден. Към момента нито един литър от поръчаните не е доставен в сдружението, показват още от пресцентъра на министерство на стопанската система.

Други притеснителни условия са свързани с процедурата за закупуване на нови транспортни средства за сдружението на стойност 850 000 лева Докладът за закупуване на транспортните средства е от деня на одобряването на Маринов за шеф. Няма след да е осъществено пазарно изследване, а пък и една от приложените предложения е предоставена един ден след взетото решение за избор на реализатор, което значи, че прегледаните документи не са били в цялостен размер и са допълвани на по-късен стадий.

За доставка на транспортните средства е определена компания " Мипи Ауто " ООД. Стойността на контракта е в размер 1 017 969,56 лева с Данък добавена стойност, които са били платени 100% предплатено, а пък в контракта не е планувана уговорка за гаранция за преведената предплатена сума. Тези условия изрично демонстрират, че не са взети никакви ограничения за отбрана интереса на сдружението. Допълнително подозрително събитие е, че три дни след сключването на контракта шефът на компанията е заменен с лице, което е шеф и на друга компания - участник в процедурата по желание. Това основава подозрение дали не е налице съгласуваност сред компаниите, подали предложения към държавното сдружение.

От резултатите от инспекцията е видно още, че предходният изпълнителен шеф е трансформирал своя контракт, като е планувал погашение на три пъти по-голямо обезщетение спрямо договорите на предишни изпълнителни директори - или над 70 000 лева. Тези условия в трудовия контракт на изпълнителния шеф Николай Маринов са били написани еднолично от ръководителя на Съвета на директорите Невена Петрова и за тях не са били известени нито Съвета на шефовете на " Ел Би Булгарикум ", нито Държавната консолидационна компания. Нещо повече - ДКК е изпратила писмени инструкции сходни практики в дъщерните ѝ сдружения да бъдат прекъснати.

Констатират се и обстоятелства, свързани с разпределяне на голословно огромни суми на съответни чиновници на сдружението под формата на бонуси и хонорари. В края на предходната година Съвета на шефовете на сдружението взима решение за погашение на коледни бонуси в размер на две минимални работни заплати за страната според настоящия в сдружението Колективен трудов контракт. По заповед на изпълнителния шеф трима чиновници получават бонус в размер на 10 000 лева за всеки от тях. И тримата нямат 6 месеца трудов стаж в сдружението, което е наложително изискване за приемане на в допълнение материално стимулиране. Единият от тези чиновници е провел и провел процедурата за закупуване на моторните транспортни средства.

Следва да се означи, че още в самото начало на инспекцията, инспекторите са установили липса на огромна част от информацията в сдружението. По-късно излиза наяве, че сега, в който предходният изпълнителен шеф Николай Маринов схваща, че е освободен от поста, служител на сдружението изтрива наличната информация от компютъра му и заличава архива на цялата му електронна преписка. Същият чиновник е един от тримата, които през месец декември получават десетократно по-високи
бонуси от останалите работещи в сдружението.

Налице са и други разноски, които пораждат подозрение за целесъобразността им. Така да вземем за пример за фотосесия на изпълнителния шеф Николай Маринов и ръководителя на Съвета на шефовете Невена Петрова са платени 9 000 лева

Налице са подозрения, че предходният изпълнителен шеф Николай Маринов е извършил антидатиране на вътрешен документ, с който да заблуди обществото, че освобождението му от поста е обвързвано с понижени цени на млечните артикули в комерсиалната мрежа.

Към момента новият изпълнителен шеф е запазил цените на продуктите в комерсиалната мрежа с оповестеното намаление и са подхванати стъпки за възобновяване на договорите с български производители, което ще разреши на " Ел Би Булгарикум " да не работи на загуба и даже да направи спомагателна отстъпка в цената за крайния клиент.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР