Държавна агенция Национална сигурност е започнала проверка на договорите за

...
Държавна агенция Национална сигурност е започнала проверка на договорите за
Коментари Харесай

ДАНС проверява Вагонно-ремонтния завод в Дряново и БДЖ

Държавна организация " Национална сигурност " е почнала инспекция на договорите за направа на нови вагони за БДЖ от завода в Дряново, предава. Причината - предприятието затваря от другата седмица, пращайки на борсата над 100 свои чиновници.

От завода упрекнаха БДЖ за несъблюдение на договореностите. ДАНС имат ангажимент за железниците, защото са част от системата на националната сигурност. 

От БДЖ пък упрекват предприятието, че макар отсрочките и предплатено приведените над 9 млн. лв., не са получили нито един приключен вагон. Налице е само първообраз, който освен това не разполага с нужната документи, с цел да бъде вкаран в употреба.

Заводът за вагони в Дряново е едно от двете останали предприятия в България, което работи с БДЖ. Там са направени всички пътнически вагони за родната железница преди повече от 30 години. През 2021 година предприятието печели контракт за преработване и модернизиране на 15 вагона.

Оттам декларират, че забавянето на поръчката се дължи на пандемията от COVID-19, само че че въпреки всичко имат първообраз на актуален вагон и той към този момент минал всички проби. Според шефа на завода Валери Димитров качеството на този вагон е над средноевропейското.

„ Винаги сме имали увещанията, че за тях е значим този план, само че за жалост се оказа, че през тази 2023 година сме били напълно държание от управлението на БДЖ – предходно и настоящо ”, твърди Димитров.

150 души от предприятието са били освободени при започване на годината, а останалите 110 от понеделник отиват на борсата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР