Държавите ще трябва да заделят повече пари за тях след

...
Държавите ще трябва да заделят повече пари за тях след
Коментари Харесай

Младите фермери във фокуса на Европа

Държавите ще би трябвало да заделят повече пари за тях след 2020 година

Еврокомисията ще обърне особено внимание на младите фермери при създаването на проектите за европейска Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година

Това стана ясно на взаимна конференция в НДК на министъра на земеделието Румен Порожанов и еврокомисаря Фил Хоган, който бе у нас за неофициалната среща на агроминистрите от Европейски Съюз, част от програмата на българското европредседателство.

Основната тематика на неофициалния съвет бе възобновяването на поколенията в земеделския бранш, сподели Румен Порожанов. „ Темата е извънредно значима, тъй като с цел да бъде устойчиво и конкурентоспособно европейското земеделие, в него би трябвало да има обновяване на поколенията. В момента под 6% от занимаващите се със земеделие са под 35 години, 56% са над 55 години ", сподели той.

Един от главните принадлежности за възобновяване на поколенията ще бъдат стратегическите проекти, посредством които страните членки ще приложат ОСП, стана ясно от думите му.
Фил Хоган посочи, че в бъдеще наложително при използването на ОСП за младите стопани би трябвало да бъдат заделени 2% от бюджетите за земеделие, вместо сегашните 0,8%.

По време на неофициалното съвещание, министрите за първи път имаха опция да обсъдят първичните законодателни оферти на Европейска комисия за ОСП след 2020 година Официалното показване пред Съвета на Европейски Съюз ще бъде на последното съвещание под българското председателство – на 18 юни 2018 година в Люксембург.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР