Държавите ще трябва да инвестират "разумно" в зеления и цифров

...
Държавите ще трябва да инвестират "разумно" в зеления и цифров
Коментари Харесай

ЕК разхлабва финансовите правила за нов общ за заем - този път за Украйна

Държавите ще би трябвало да влагат "разумно " в зеления и дигитален переход и енергийната сигурност за възобновяване на стопанските системи, както и да оказват помощ на най-нуждаещите се и на бежанците от Украйна. Като допълнение към пакета за 9 милиарда евро за финансиране на Украйна, Европейска комисия обмисля и общ заем на съюза
Европейската комисия предложи на Европейския съюз (ЕС) да продължи до края на 2023 година Той беше въведен поради коронавирус пандемията, с цел да разреши вложения за възобновяване на стопанските системи. В същото време Брюксел си резервира опцията за разкриване на наказателни процедури против страни, които не извършват фискалните рекомендации.

" Изправени сме пред нараснала неустановеност и мощни опасности за понижаване на вероятностите, тъй че предлагаме да запазим общата уговорка за дерогация през 2023 година и да я деактивираме от 2024 година (...) Всички страни членки следва да предизвикват и уголемяват обществените вложения за зеления и дигитален преход и за енергийната сигурност. По-високите вложения обаче би трябвало да се комбинират със непоколебим надзор на други - настоящи - разноски. В същото време държавните управления може да продължат да дават краткотрайна и целенасочена поддръжка на тези, които са най-уязвими от покачването на цените на силата - а също и на хората, бягащи от Украйна ", съобщи вицепредседателят на комисията Валдис Домбровскис при представянето на Европейския учебен срок.
Реклама
Пактът, който има за цел да държи заемите на страните под надзор, постановява, че общественият дълг не би трябвало да надвишава 60% от брутния вътрешен артикул, а бюджетните дефицити не би трябвало да надвишават 3%. " Комисията не има намерение да отваря нови процедури при несъразмерен недостиг на този стадий. Въпреки това ще преоценим сходството с критериите за недостиг и дълг през есента и още веднъж идната пролет ", добави Домбровскис.
Предложението
Удължаването на разхлабените финансови правила идва дни след оповестяването на пакета за финансова поддръжка на Украйна, който включва и разискването на втори общ заем на страните за поддръжка на възобновяване на обсаденадата страна.

, която да бъде допълнена от поддръжка от други двустранни и многостранни интернационалните сътрудници, в това число Г-7. Предвижда се финансовата помощ да се изплаща на траншове с дълги падежи и облекчени лихвени проценти с помощта на гаранцията от бюджета на съюза.

В документ, разглеждащ методите, по които Европейски Съюз може да помогне на Украйна, Комисията отбелязва, че спасяването на Украйна може да бъде платено посредством спомагателни вноски към съществуващите стратегии на Европейски Съюз и увеличение на бюджета на Европейски Съюз.
Реклама
" Има миг обаче, рано или късно, когато ще би трябвало да разгледаме финансирането в европейски мащаб, както направихме за Covid ", сподели вицепрезидентът на Европейска комисия Франс Тимерманс предходната седмица.

Според украинското държавно управление и Международният валутен фонд, Украйна се нуждае от 5 милиарда евро на месец, с цел да поддържа стопанската система (или почти до 15 млрд евро до юни) - от погашение на заплати и пенсии до грижи за разселено население и други разноски, свързани с войната. Съединените щати дадоха обещание да обезпечат една трета от тази сума, което ще остави 10 милиарда евро непокрити.
Украйна не може да изнесе зърнената си реколка от предходната година поради блокираните пристанища. Източник: Reuters
От началото на съветската експанзия Европейски Съюз доста ускори поддръжката си, мобилизирайки към 4.1 милиарда евро за поддръжка на цялостната икономическа, обществена и финансова резистентност на Украйна под формата на макрофинансова помощ, бюджетна поддръжка, незабавна помощ, реакция при рецесии и филантропична помощ. Мерки за военна помощ също са предоставени в границите на Европейския инструмент за мир, възлизащи на 1.5 милиарда евро, които ще бъдат употребявани за възобновяване на разноските на страните членки за тяхната военна поддръжка в натура за Украйна и е в ход активизирането на спомагателни 500 млн. евро.
Първите политически реакции
" Фактът, че страните членки към този момент са в положение да се отклонят от Пакта за непоклатимост и напредък, не значи, че в действителност би трябвало да го създадат ", сподели немският финансов министър Линднер пред Financial Times в края на предходната седмица и прибавя, че е срещу общ европейски дълг за Украйна, по сходство на Фонда за последващо потомство.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Войната в Украйна 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Войната в Украйна 3 Компании Реклама
Той направи разграничаване сред апелите за нов общ заем и 9 милиарда евро финансова помощ, разгласен от Европейска комисия, описвайки последното като " друг инструмент, който сме употребявали в предишното, въз основа на национални гаранции, които тогава употребявани за взаимна поддръжка на трети страни ".

Други страни, като Дания и Нидерландия също показват своите запаси за втори общ дълг. В същото време, в изявление за EURACTIV, някогашният украински министър на стопанската система и сегашен консултант на президента Владимир Зеленски, Тимофий Милованов приветства помощта на Европейски Съюз, само че прикани за потребление на безплатни средства вместо заеми, защото една свръхзадлъжняла Украйна ще изплаши частните вложители и ще затрудни възобновяване. " 9 милиарда евро звучи като добра сума, макар че не доближава нужното ", сподели Милованов. Той приветства предлагането на Европейската комисия за основаване на по този начин наречената платформа " RebuildUkraine ", която би трябвало да управлява дълготрайните старания за възобновяване на Украйна, обвързани с промени.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР