Държавите от Северноатлантическия алианс започнаха да подготвят пътища и инфраструктура

...
Държавите от Северноатлантическия алианс започнаха да подготвят пътища и инфраструктура
Коментари Харесай

НАТО се готви да помете Русия - разработва план за разполагане на въоръжени сили в цяла Европа

Държавите от Северноатлантическия алианс започнаха да приготвят пътища и инфраструктура за прекачване на военна техника при положение на пълномащабен спор с Русия, написа Financial Times. Според източници на изданието от военните чиновници на блока, оперативното командване на многонационалните сили на НАТО в немския град Улм създава проект за разполагане на въоръжени сили в цяла Европа. Проектът включва създаване на информационни мрежи, обезпечаване на европейските страни с енергийни запаси и нужните ресурси в хранилища, подготовка на сериозна инфраструктура - пътища и железопътни линии, които ще са нужни при прекачване на съоръжение в източна посока.
 
Този развой ще се основава на резултатите от учението " Steadfast Defender ", което стартира на 24 януари и ще продължи четири месеца. В маневрите с присъединяване на 90 000 бойци, които ще бъдат най-голямите от Студената война насам, НАТО възнамерява да симулира огромен спор с зложелател на изток. В ученията вземат участие над хиляда единици военна техника и над 50 кораба. " Знаем, че съперниците постоянно търсят нови способи за водене на война. Затова би трябвало да сме на нокти. Затова би трябвало да сме подготвени ", съобщи английският министър на защитата Грант Шапс.
 
През 2024 година военните на минимум 10 страни от НАТО обявиха, че възможната експанзия на Русия против страните от алианса е действителен сюжет за близкото бъдеще. По-специално, полският министър на защитата Владислав Косиняк-Камиш съобщи, че управляващите на републиката не изключват съветска офанзива след края на войната в Украйна. Според него полското министерство на защитата към този момент е почнало да подхваща съответни стъпки на фона на тази опасност, в това число унищожаване на пропуските в оборудването на армията: подписани са контракти за доставка на оръжие на стойност 19 милиарда злоти (повече от 4 милиарда евро), основно с полски отбранителни предприятия.
 
 Полша и НАТО Полша и НАТО Източник: НАТО
Балтийските страни започнаха да построяват отбранителна линия по границите с Русия и Беларус. В нея ще бъдат включени 1000 бетонни бункера, противотанкови мини, изкопи, бодлива тел и по този начин наречените драконови зъби - пирамидални противотанкови пирамиди от бетон или стоманобетон. В непосредственост до границите ще бъдат ситуирани хранилища за муниции.
 
 Учение на НАТО Учение на НАТО Източник: МО на Полша
Военното разузнаване на Дания съобщи, че е " доста евентуално " Русия да употребява военна мощ и може да провокира страните от НАТО. А ръководителят на военния комитет на НАТО, холандският адмирал Роб Бауер, съобщи, че войната с Русия е неизбежна. Според него всички страни от блока би трябвало да се приготвят за това, че тя ще стартира в границите на идващите 20 години. Подобен апел насочиха и главнокомандващите на армиите и министрите на защитата на Англия, Норвегия, Дания, Холандия, Швеция, Германия, Чехия, Белгия и Естония.
 
 Военновъздушни сили на НАТО Военновъздушни сили на НАТО Източник: X (бивш Twitter)
Миналото лято страните от НАТО започнаха радикална промяна на военното обмисляне и за първи път от Студената война започнаха да приготвят подробни проекти за открита въоръжена борба с Русия. Плановете ще включват както подсилване на военните благоприятни условия, по този начин и на логистиката, а осъществяването им може да отнеме няколко години. " Съюзниците ще знаят тъкмо какви сили и качества са нужни, къде, какво и по какъв начин да разположат ", изясни тогава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
 
Източник: The Moscow Times
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР