Държавите от Европейския съюз взеха решение да прекратят дисциплинарната процедура

...
Държавите от Европейския съюз взеха решение да прекратят дисциплинарната процедура
Коментари Харесай

ЕС спира процедурата за свръхдефицита на Гърция

Държавите от Европейския съюз взеха решение да прекратят дисциплинарната процедура за несъразмерен недостиг, открита против Гърция, предава Reuters. Решението идва след рекомендация от Европейската комисия от юли т.г.

" След толкоз години на изключителни компликации, финансите на Гърция към този момент са в доста по-добро положение ", съобщи министърът на финансите на Естония Томас Тонисте.

Отпадането на процедурата за несъразмерен недостиг ще даде на гръцкото държавно управление повече независимост в ръководството на финансите си след години на строга политика и съкращения, за които упорства Брюксел в името на стабилизирането на бюджетния недостиг.

Премиерът Алексис Ципрас съобщи по-рано през август, че чака стопанската система на страната да нарасне с съвсем 2% през тази година. През юли пък Атина се върна на облигационните пазари, набирайки към 3 милиарда евро от бумаги с петгодишен матуритет при рента 4,625%.

Отворен остава обаче въпросът за дълга на страната. Гърция мощно се надява да получи орязване. МВФ също счита, че заемите не могат да бъдат ръководени дълготрайно, в случай че не бъдат удължени или опростени. Германският финансов министър Волфганг Шойбле съобщи, че въпросът за облекчение на дълга на Гърция изобщо не е на дневен ред. Според източници на CNBC обаче тази позиция може да се промени след изборите в Германия и диалозите да стартират още през ноември или декември на тази година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР