Държавите от Европейския съюз, граничещи с Русия, заплашват да наложат

...
Държавите от Европейския съюз, граничещи с Русия, заплашват да наложат
Коментари Харесай

Съседите на Русия може сами да въведат ограничения за влизане на руснаци

Държавите от Европейския съюз, граничещи с Русия, заплашват да наложат лични ограничавания за влизане на руснаците, в случай че Европейски Съюз не успее да реализира единодушие за общи ограничения , съгласно английския вестник Financial Times, представен от съветската работа на Би Би Си.

Според обявата Полша, Финландия, Естония, Латвия и Литва са излезли със взаимно изказване, призоваващо Европейски Съюз да откри " визови ограничения ", които да доведат до " доста понижаване на потока на съветски жители към Европейския съюз и Шенгенското пространство . "

" Докато такива ограничения не бъдат въведени на равнище Европейски Съюз, ние ще разгледаме опцията за въвеждане на краткотрайни ограничения на национално равнище, с цел да се оправим с непосредствените закани за публичната сигурност, свързани с нараствания приток на съветски жители през нашите граници ", цитира позицията им кореспондентът на английския вестник.

Във вторник и сряда външните министри на Европейски Съюз организират среща на върха в Прага, на която наред с други неща се разисква. и Украйна приканват за цялостна възбрана за тяхното издаване. Но западноевропейските страни, в това число Франция и Германия,.

Според FT след началото на съветската инвазия в Украйна границите на петте страни, подписали изказването, са пресекли към 700 хиляди съветски жители . Повечето от тези хора, съгласно изданието, са туристи, тръгнали към Западна Европа.

" Вярваме, че това може да съставлява сериозна опасност за публичната сигурност ", се споделя в изказването.

В същото време петте страни акцентират, че при налагането на визови ограничавания ще вършат " изключения за дисиденти и в други случаи от филантропичен темперамент " . " Трябва да подкрепим съперниците на режима на Путин и да им дадем опция да изоставен Русия ", споделят петте страни.

Според Ройтерс по време на срещата на върха в Прага страните от Европейски Съюз може да се договорят за преустановяване на съглашението за облекчение на визовия режим сред Русия и Европейския съюз. Ако това решение бъде взето, руснаците ще би трябвало да заплащат повече за европейски визи и да чакат по-дълго, с цел да ги получат.

В сряда висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел прикани членовете на Европейски Съюз да се обединят . " Трябва да реализираме съглашение и да вземем политическо решение, сподели той пред кореспонденти. Ще направя всичко за реализиране на единение. Не можем да изглеждаме разграничени по подобен значим въпрос като връзките сред хората, сред съветското общество и хората в Европа. "

По рано през днешния ден в електронно писмо до Ройтерс  външният министър на Украйна Дмитро Кулеба , описвайки мярката като подобаваща, защото " болшинството руснаци са подкрепили геноцидната нападателна война " на страната си против Украйна.
 България не поддържа ембарго върху съветските визи за Европейски Съюз
България не поддържа ембарго върху съветските визи за Европейски Съюз

Коджабашев: Въпросът не стои на дневен ред
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР