Държавите от ЕС да осигурят подкрепа за домакинствата и фирмите,

...
Държавите от ЕС да осигурят подкрепа за домакинствата и фирмите,
Коментари Харесай

ЕК предложи спешни мерки за защита от високите енергийни цени

Държавите от Европейски Съюз да обезпечат поддръжка за семействата и компаниите, в това число с разпределяне на държавна помощ и през понижаване на налози и такси, предложи Европейската комисия, която излезе през днешния ден с пакет от оферти за краткосрочни ограничения против растящите цени на енергоносителите. Комисията чака цените да останат високи до пролетта на идната година.

Мерките са ориентирани главно към уязвимите семейства и дребните компании, а на този стадий не се постановат промени в настоящото законодателство за обезпечаването на нужната поддръжка, се споделя в известието на комисията.

От Европейска комисия оферират бедните семейства да бъдат подкрепени с ваучери или с вдишване на част от сметките за сила. Предвижда се опция за разсрочване на заплащанията по тези сметки, както и предприемане на ограничения семействата, които не са погасили сметките си, да не бъдат изключвани от мрежата. Европейска комисия предлага страните да наблюдават за вероятни нарушавания на европейските правила при работата на пазара на сила.

Комисията ще поддържа пазаруването на запасни количества газ, планове за енергийна успеваемост и произвеждане на възобновима сила. Отговорът на днешните разтърсвания на енергийните пазари е в прекосяването към чиста сила и Европейски Съюз би трябвало да форсира този преход, счита Брюксел. От Европейска комисия означават, че към този момент газът остава нужен енергиен източник. Отчита се, че Европейски Съюз разполага с складове, задоволителни за покриване на едвам 20 на 100 от годишните потребности от това гориво.

В средносрочен проект Европейска комисия планува да се улесни производството на чиста сила, да се преразгледат разпоредбите за ценообразуването на силата, да се премисли работата на пазара на ток и да се покачат размерите на газовите складове. Европейска комисия също по този начин счита, че би трябвало жителите да бъдат насърчени сами да създават част от силата, която употребяват.

Предвижда се Европейският съвет да разиска днешното предложение на Европейската комисия до края на месеца. Според представители на Европейска комисия тази зима в Европейски Съюз надали ще има дефицит на газ, а растежът на цените е обвързван с възобновяването на икономическите действия след преодоляването на пандемията. По техните думи 20 страни от Европейски Съюз подхващат или приготвят да вкарат ограничения против повишаването на силата. Данни на Европейска комисия демонстрират, че Европейски Съюз зависи от импорт на 97 само че 100 от употребяваните течни горива и 90 само че 100 от потребявания газ. Не са изключени нови разтърсвания на енергийните пазари и отсега нататък, зарадиразлични " геополитически, софтуерни, или стопански " аргументи, предизвестяват още от Брюксел.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР