Държавите-членки на Европейския съюз могат да поискат изменение на Плана

...
Държавите-членки на Европейския съюз могат да поискат изменение на Плана
Коментари Харесай

Изменение в ПВУ ще ни лиши от евросредства, предупреди Пеканов

Държавите-членки на Европейския съюз могат да изискат изменение на Плана за възобновяване и резистентност, когато има справедливи условия по тази причина . Искане за изменение на Плана ще докара до закъснение, а и прекъсване на контрактувани вложения и промени и това ще лиши страната ни от средства в евро.

Това съобщи служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов по време на парламентарния надзор в Народното събрание. Той отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ и някогашен министър на образованието Красимир Вълчев за промени в Плана за възобновяване и резистентност.

Забавянето на утвърждението на Плана за възобновяване и резистентност и късите периоди за осъществяването му до 2026 година е главен приоритет и по към този момент контрактуваните ограничения по първото и второто заплащане. Вече се работи по подготовката за промени и вложения по втория транш от средствата на Плана.

По думите на Пеканов в Европейски Съюз вървят съществени полемики за енергийните проблеми. В стадий на завършване е новият финансов инструмент на Европейски Съюз, който ще даде спомагателен запас за разрешаване на проблемите в енергетиката. В идващите седмици инструментът ще бъде финализиран и по-късно ще може да се кандидатства с настоящите проекти в Плана за възобновяване и резистентност, изясни Пеканов.

Той увери, че осъзнава сериозността на обстановката с енергийната рецесия, която слага България пред тежки задължения.
 Брюксел утвърди първото заплащане по проекта за възобновяване и резистентност
Брюксел утвърди първото заплащане по проекта за възобновяване и резистентност

Ще получим 23% от всички средства, които чакаме по плана
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР