Държавен фонд „Земеделие“ гласува до 3.2 млн. лв. държавна помощ

...
Държавен фонд „Земеделие“ гласува до 3.2 млн. лв. държавна помощ
Коментари Харесай

Фонд Земеделие послуша Борисов: плаща 3.2 млн. лв. за дълга на фирма към тютюнопроизводители

Държавен фонд „ Земеделие “ гласоподава до 3.2 млн. лева държавна помощ „ de minimis “ за претърпени финансови вреди от предишни години по изкупен, само че неуреден тютюн.
Решението идва, откакто в понеделник в село Пристое министър председателят Борисов съобщи, че държавното управление ще изплати на тютюнопроизводителите от Североизточна България дължимите от гръцката компания „ Лийв Табако Михайлидис “ суми за изкупена продукция през 2016 година
Финансов запас до 3,2 млн. лева за даване на помощ „ де минимис “ на тютюнопроизводители, претърпели финансови вреди от предишни години, одобри на съвещание Управителният съвет на Държавен фонд „ Земеделие “. Засегнатите производители са от Североизточна България и други области. Щетите са претърпени за изкупен, само че неплатен тютюн от страна на „ Исперих-БТ “ (заличено) и на „ Лийв Табако А. Михайлидис “ (изпаднал в несъстоятелност).
Тютюнопроизводителите следва да бъдат вписани в обществения указател на тютюнопроизводителите в Министерството на земеделието, храните и горите за 2019 година УС на фонд „ Земеделие “ упълномощи министъра на земеделието, храните и горите да утвърди инструкции за даване на помощта.
На съвещанието беше одобрен и финансов запас от 81 млн. лева по схемите за преходна национална помощ за тютюн за 2018 година Средствата за подкрепяне на тютюнопроизводителите са планувани в бюджета за тази година на фонд „ Земеделие “, като размера е с 5% по-малко по отношение на миналата акция.
Право на подкрепяне по схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, имат аграрни стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година на референтния интервал 2007–2009 година, който е изкупен и премиран по реда на Закона за тютюна и тютюневите произведения.
Други решения на фонда
Сред другите решения на Управителният съвет на Държавна фирма „ Земеделие “ е нарастване с 350 лв. за хектар на оптималния размер на подпомагането по схемата „ Помощ за компенсиране разноските на аграрни стопани, свързани с осъществяване на ограничения по „ Национална стратегия от ограничения за надзор на почвени неприятели по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae)” за 2019 година Така финансовата поддръжка нараства от до 500 лева./ха - на до 850 лева./ха. Ако декларираното подкрепяне надвиши гласувания към този момент финансов запас по схемата от 1.6 млн. лева ще бъде прибавен коефициент на редукция.
УС на Държавна фирма „ Земеделие утвърди още финансов запас от 3.6 млн. лв. за 2019 година по схемата „ Помощ за вложения в материални активи в аграрни стопанства, свързани с първично произвеждане на растениевъдна земеделска продукция”.
Новата държавна помощ беше утвърдена от Европейската комисия на 01.04.2019 година Срокът й на деяние е до 31.12.2020 година Нотифицираният оптимален бюджет по схемата за интервала, в който ще се ползва е до 7.2 млн. лв.. Половината от тях, в размер на 3.6 млн. лв., се разпределят за тази година.
Схемата е създадена по предложение на браншовите организации в бранш „ Плодове и зеленчуци “. Финансовата поддръжка ще покрие част от разноските за машини, съоръжение и линии за подготовка, изстудяване и предпазване на първична земеделска продукция.
Помощта покрива до 50% от разноските за вложения за такава техника, само че не повече от 120 хиляди лв.. Предстои да бъдат одобрени инструкции по схемата, след което ще бъде отворен и банкет за кандидатстване.
Управителният съвет на Държавна фирма „ Земеделие” утвърди и финансов запас в размер до 800 000 лева за даване на минимална помощ de minimis на земеделските стопани-животновъди, отглеждащи профилирани месодайни крави под селекционен надзор. На подкрепяне подлежат допустимите животни по Схемата за месодайни крави под селекционен надзор за 2018 година от породите Абердин-ангус, Лимузин, Херефорд, Симентал, Галоуей, Обрак, Шароле.
Определеният норматив за подкрепяне е в размер на до 80 лева за едно животно. Предстои Държавна фирма „ Земеделие” взаимно с Министерството на земеделието, храните и горите да изготви инструкции за даване на помощта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР