Държавен фонд Земеделие“ (ДФЗ) утвърди финансов ресурс от 2,3 млн.

...
Държавен фонд Земеделие“ (ДФЗ) утвърди финансов ресурс от 2,3 млн.
Коментари Харесай

2,3 млн. лв. са осигурени за компенсации на земеделските стопани от природни бедствия

Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) утвърди финансов запас от 2,3 млн. лв. по държавна помощ " Помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури, породени от неподходящи климатични условия, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия “ за събития през 2022 година, оповестиха от пресцентъра на фонда. 

На подкрепяне подлежат аграрни стопани, които имат констативни протоколи за 100 % пропаднали площи през 2022 година със аграрни култури вследствие на неподходящите климатични условия на територията на страната - измръзване/слана, стихия пороен/проливен/ непрестанен дъжд с ураганен вятър, наводняване,  градушка, суша/засушаване. 

За наранена продукция през 2022 година са издадени 189 констативни протоколи за определяне на изцяло пропаднали площи (100 процента) от настъпилите тежки метеорологични събития. Пропадналите площи са 14 237 дка.

Отпуснатите средства се разпределят до 80 % от действителните разноски за развъждане на плодове, зеленчуци, етерично-маслени, механически, фуражни; и до 40 % от действителните разноски за развъждане на зърнено-житни и зърнено-бобови. В случаите, в които потърпевшите от естествени бедствия стопани нямат подписани застраховки, получават 50 % от допустимия размер за подкрепяне. Предстои да бъдат направени инструкции за даване на помощта.

Земеделските стопани, които не са кандидатствали по помощта поради войната в Украйна през септември, могат да заявят подкрепяне от 14 ноември, осведомят още ДФЗ. Финансовото подкрепяне е ориентирано единствено към стопаните, които не са съумели да аплайват за помощта по време на първия банкет, който беше в интервала 1 - 16 септември 2022 година Тогава бяха признати 37 042 заявки за подкрепяне, от които възможни са 35 754 за 350 715 889 лева Общият одобрен бюджет по схемата е в размер на 426 млн. лева

Документи се одобряват в общинските служби " Земеделие " по непрекъснат адрес на физическото лице (едноличния търговец) или по седалището на юридическото лице. Максимален интензитет на помощта е до 62 000 евро (121 261 лева.) на дружество, чиято активност е в бранша на първичното произвеждане на селскостопански артикули.

Управителният съвет на ДФЗ утвърди през днешния ден и общ финансов запас от над 53 млн. лв. (53 825 014 лева.) по схемите за Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството (ПНДЖ1) и за Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за 2022 г. 

До 32 064 360 лв. са предопределени за погашение на подпомагането по схемата за Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството за 2022 година, а до 21 760 654 лв. са за погашение на подпомагането по схемата за Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството за 2022 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР