Държавен фонд Земеделие“ /ДФЗ/ извърши значителни финансови плащания в полза

...
Държавен фонд Земеделие“ /ДФЗ/ извърши значителни финансови плащания в полза
Коментари Харесай

Министерство на земеделието разпределя над 100 млн. лева на земеделски стопани за Кампания 2023

Държавен фонд „ Земеделие “ /ДФЗ/ извърши обилни финансови заплащания в интерес на земеделските стопани в България, като общата сума на изплатените средства възлиза на над 100 милиона лв. /100 501 001 лева./ за Кампания 2023.

Подпомагането се реализира посредством интервенцията „ Плащания за региони, изправени пред естествени или други характерни ограничавания “ /ПРИПДСО/, включена в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023–2027 година.

Средствата са разпределени по три съществени посоки , според от географските и характерните условия на регионите:

– Направление 1 /НР1/ – Планински региони: Най-голяма дял от средствата, 82 861 159 лева, е възложен на 17 517 стопани в планинските региони. Размерът на заплащанията се дефинира според от заявените площи, като ставките варират от 152 евро на хектар за площи до 30 ха до 38 евро на хектар за площи над 100 ха.
– Направление 2 /НР2/ – Райони със основни естествени ограничавания: Общо 16 214 754 лева са отпуснати за 5 347 фермери отвън планинските региони. Тук средствата са разпределени също съгласно размера на площите, като началната ставка е 79 евро на хектар за площи до 30 ха и доближава до 20 евро на хектар за площи над 100 ха.
– Направление 3 /НР3/ – Райони със характерни ограничавания: В това направление са разпределени 1 425 088 лева на 707 претенденти, съгласно същите правила за установяване на размера на заплащанията.

Тези финансови ограничения целят да поддържат развиването на земеделските стопанства в региони с компликации, провокирани от естествени и други характерни фактори. Чрез тази финансова помощ се стреми към стабилно земеделие и възстановяване на качеството на живот в селските региони . Така се обезпечават по-добри условия за работа на фермерите и се способства за икономическото развиване на районите.

Разпоредбите на Наредба №7 от 30 май 2023 година за изискванията и реда за използване на интервенцията ПРИПДСО прецизират по какъв начин тъкмо се пресмятат заплащанията, което способства за бистрота и успеваемост в разпределянето на средствата.

Екопромени в земеделието: Министерство на земеделието и храните показва Наредба №10 за разискване с сектора

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР