Държавата застава зад работниците и ДунаритАД, като дружество, което е

...
Държавата застава зад работниците и ДунаритАД, като дружество, което е
Коментари Харесай

Шефове на "Дунарит" подадоха оставки, за да не се отнеме лицензът на завода

Държавата застава зад служащите и " Дунарит " АД, като сдружение, което е извънредно значимо за военно-промишления комплекс на България. Военният цех " Дунарит " ще продължи да работи и няма да бъдат предприемани дейности за затварянето му. Това съобщи пред публицисти в Русе министърът на стопанската система Емил Караниколов преди негова среща със синдикатите и акционерите на сдружението, представен от Българска телеграфна агенция.

Министърът напомни казуса с " Дунарит ", който е основан след повдигнато обвиняване на членове на управителното тяло и според законодателството би трябвало да стартира процедура за лишаване на лиценза на завода за произвеждане на военна продукция. Официална информация за повдигнатото обвиняване обаче няма. Караниколов увери, че прекъсване на активността няма да бъде позволено.

Членовете на съвета на шефовете са подали молби за овакантяване пред акционерния съвет на сдружението. Това, съгласно министъра, облекчава работата против лишаване на лиценза.

Министър Караниколов заяви, че на среща с премиера във връзка казуса с " Дунарит " е решено да се сътвори междуведомствен съвет за военнопромишления комплекс, който да заседава всеки месец и там да се разискват и вземат решение бързо най-наболелите проблеми в бранша. В междуведомствения съвет ще влизат представители на държавното управление и на сектора.

Работници и чиновници от цех " Дунарит " в Русе излязоха през днешния ден за следващ ден на митинг против процедурата за лишаване на лиценза на компанията да създава военна продукция. Над 1300 души са застрашени да останат без работа, бе оповестено на митинга.

Протестиращите затвориха пътните платна към граничния пункт " Дунав мост " за към половин час.

Русенската компания беше останала под контрола на близки до мажоритарния притежател на КТБ Цветан Василев лица. В началото на 2016 година те финтираха синдиците на банкрутиралата банка и съумяха да овладеят директния й притежател - " Кемира ", и договориха посредством нарастване на капитала с 60 млн. лева владението над оръжейния цех да премине към съперника му " Емко " на Емилиян Гебрев. И отсам стартира протяжна регистърна борба с близкото до депутата Делян Пеевски сдружение " Виафот инвестмънт България ", което в ролята си на заемодател с всички сили блокира договорката, напомня " Капитал ".

Според изданието изходът от тази обстановка зависи от вероятно обжалване на решение на Софийския градски съд от 29 юни. С него се отхвърля искът на " Виафот ". Дружеството твърди, че е купило вземането на " Е. Миролио " от " Дунарит " и желае да бъде вписано на негово място като заложен заемодател.

А в случай че се погледнат докладите на " Дунарит " и " Емко ", контролът е заменен преди съвсем година, въпреки и не с нарастване, а с прекачване на акциите от " Кемира ", добавя изданието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР