Държавата забрани говоренето по темата за домашното насилие след изтеглянето

...
Държавата забрани говоренето по темата за домашното насилие след изтеглянето
Коментари Харесай

СКАНДАЛНА ЦЕНЗУРА: Държавата забрани да се говори за домашно насилие!

Държавата забрани говоренето по тематиката за домашното принуждение след изтеглянето на Истанбулската спогодба при започване на март. От Министерството на правораздаването отхвърлиха да дават на Дарик желаната информация за разпределянето на парите по Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, с претекст, че министър Цецка Цачева е разпоредила да не се приказва за насилието, до момента в който не стане ясно какво ще предприеме държавното управление по отношение на утвърждението на противоречивата спогодба.

През януари Министерският съвет утвърди стратегия с ограничения за предходната и актуалната година, които се извършват от разнообразни институции, а част от тях се финансират на планов принцип през Министерството на правораздаването. За двете години бяха утвърдени средства на стойност от 450 хиляди лв.. Как ще бъдат разпределени тези пари и за какви услуги се харчат те, остава неразбираемо, след отхвърли на отрасловия заместник-министър Десислава Ахладова да приказва по тематиката, макар предварителната спогодба с Дарик радио.

Междувременно една от неправителствените организации, работещи с хора, претърпели принуждение, регистрира увеличение на случаите на възрастни хора, станали обект на принуждение от страна на своите пораснали деца в Силистра.

Въпреки че съгласно закона за отбрана от домашно принуждение държавното управление би трябвало да приема годишно стратегия с ограничения против насилието и да обезпечи нужното финансиране, през предходната година средства не бяха отпуснати, а вместо това през януари беше призната стратегия за двете години с общ запас от 450 хиляди лв.. С тези пари ще бъдат финансирани консултативните центрове за жертви на принуждение, Националната гореща телефонна линия, стратегиите за работа с жертвите и причинителите на принуждение.

Според оповестения конкурс обаче битката с насилието ще бъде подкрепена единствено за 6 месеца през тази година, с до 30 хиляди лв. за план. Сред организациите, които и тази година са кандидатствали за финансиране, е женското съдружие "Екатерина Каравелова " в Силистра. Екипът му поддържа няколко услуги, само че по линия на правосъдното министерство се обезпечава прехрана за консултативния център за потърпевши от домашно принуждение.

Юристът Галя Иванова споделя, че центърът става все по-разпознаваем за хората в потребност, а през последната година са зачестили случаите на принуждение върху възрастни хора от техните пълнолетни деца. "31% от хората, които са се обърнали към нас за помощ са възрастни хора, които са обект на принуждение от страна на своите деца. Останалите 69% са класическият случай - потърпевши от своя съжител или брачен партньор ".

В центъра потърпевшите от принуждение могат да получат юридическа помощ и поддръжка от психолог и обществен служащ, а причинителите могат да преминат през профилирана стратегия. Последният път, в който от сдружението са получили държавни средства за центъра, е през 2016 година, когато плановете са били с лимитирана стойност от 20 хиляди лв..
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР