Държавата връща до 50 млн. лв. на превозвачите от тол

...
Държавата връща до 50 млн. лв. на превозвачите от тол
Коментари Харесай

Държавата връща до 50 млн. лв. на превозвачите от тол такси


Държавата връща до 50 млн. лева на превозвачите от тол такси.

Държавата ще върне до 50 милиона лв. на превозвачите от тол такси. Това ще стане под формата на държавна помощ за стабилизиране на транспортния бранш по отношение на превъзмогване на последствията от войната в Украйна. Това заяви Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ).

В края на януари  от министъра на районното развиване Андрей Цеков за отстъпки в тол таксите.

Тихомълком,  е приел такова решение. Това излиза наяве от  за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за тази година в размер до 50 млн. лева

„ Институциите у нас най-сетне се вслушаха в Камара на автомобилните превозвачи в България.

Преговорите за помощта лишиха няколко месеца, само че е извънредно значимо, че приключиха с триумф,

тъй като транспортният бранш в България търпи вреди, които изправят компаниите пред риска от банкрут,

което от своя страна слага под голям риск веригата на доставки, както и цените на стоките “,

се споделя в позицията на Камарата на автомобилните превозвачи до медиите.

Според тяхното прессъобщение помощта е директно обвързана с платените тол такси,

които се одобряват като мерило за интензивността и оперативната натовареност на всяка компания.

Тол таксите се заплащат от превозвачите на база изминато разстояние. За предходната година постъпленията от тол такси възлизат на над 500 милиона лв..
Плащането на помощта
За да получат в допълнение средства транспортните компании би трябвало да подадат заявление за подкрепяне по пример, в което да посочат общата сума на платените от тях тол такси за 2023 година

Необходимо е още да се посочат данните на заявителя, притежаваните тежкотоварни транспортни средства и фактури за платените тол такси на територията на България.

Помощта ще се ползва до 30 юни 2024 година

Необходимите документи би трябвало да бъдат изпратени до организация „ Пътна Инфраструктура “ (АПИ), която ще разпределя средствата със заповед на ръководителя ѝ, изясняват от КАПБ.

Към момента няма публично известие нито от АПИ, нито от Министерство на регионалното развитие, по чиято сметка са отпуснати парите.
Позицията на превозвачите
Камара на автомобилните превозвачи в България твърдо показва, че тази помощ е извънредно нужна за транспортния отрасъл у нас, само че тя не позволява проблемите в ТОЛ системата, който не престават да се натрупат.

Помощта на страната няма да позволи и въпроса с неспазването на новите условия в Закона за пътищата във връзка с опцията за възнаграждение на незаплатени тол сегменти, която следва да се дава от Националните снабдители на услуги.

Продължаваме да считаме, че обсегът и цените на километър заложени в тол системата не кореспондират с качеството на пътищата. Помощта не анулира нуждата от цялостен одит на тол системата, упорстват от КАПБ.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР