Държавата трябва да дава около 20 000 лева за раждането

...
Държавата трябва да дава около 20 000 лева за раждането
Коментари Харесай

Василев: Държавата да дава 20 000 лв. за раждане на дете заради демографската криза

Държавата би трябвало да дава към 20 000 лв. за раждането на дете, в случай че в действителност желае да се реши демографската рецесия. Това предлага някогашният министър на превоза, стопанската система и държавната администрация Николай Василев пред БНР.

Василев подлага на критика ръководещите за неналичието на промени и разяснява, че с пари от държавния бюджет не се вземат решение проблеми.

Той призна, че е последовател на трупането на пари от страната в положителните стопански години, тъй като с тях могат да се посрещнат вероятно неприятните, които ще дойдат.

" В икономическата просвета има две противоположни школи. Аз съм от тази, че когато има напредък и няма проблеми – положителни години, би трябвало да се икономисват пари за неприятните годините, които могат да дойдат. А положителните държавници би трябвало да предположат, че може да има такива години и да трупаме запаси. Ние вършим противоположното – трупаме големи задължения и в случай че ни се струпат беди, няма с какво да ги посрещнем. 11,4 милиарда лв. са изхарчени неизвестно защо ", разяснява Николай Василев.

За това, че сме най-бедни в Европа, той съобщи, че са отговорни държавните управления до 1997 година Средната заплата от 2000 година до момента се е вдигнала над 10 пъти, " настигаме междинното равнище в Европа, само че от доста ниска база ".

" Ако имаше стопански и международен закон, когато харчим и раздаваме пари през бюджета, нацията забогатява, дайте да го вършим. Познавате ли семейство, което живее на заеми, да е забогатяло. Обикновено затъват ", аргументира се Николай Василев.

За съотношението сред дълг и Брутният вътрешен продукт у нас той сподели, че сегашните държавни управления наследиха от 2009 година страна с най-нисък дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт.

" Българските жители и деца ще дължат 70 милиарда лв. в края на този мандат. И Гърция по този начин стартира. Преди 25 години Гърция беше десетки пъти по-богата, публицистите получаваха 10 пъти по-високи заплати. Тази разлика в този момент е 2:1. Моята теза е, че политиката на недостиг е нездравословна и се чудя по какъв начин ръководещите се похвалиха, че дефицитът им е сполучлив 2,2. Те считат, че лимитът на недостига е 3%, аз считам, че е 0 ", разяснява Василев.

И е безапелационен, че бюджетът е задоволителен да се решат доста проблеми в страната, а не се вземат решение.

" Няма промени – държавната администрация е раздута и с ниски заплати, тъй като са доста хора. Продължаваме с неефективни публични поръчки – инхаус ", подлага на критика той и напомни, че Асен Василев е четири пъти министър и не е направил съкращения.

" Реформите в страната са нулеви ", добави някогашният вицепремиер.

" За какво и за какво 11,4 милиарда лева  изхарчиха през декември, защо и за какво? Знам, че доста от тези пари са отишли не за каквото би трябвало. Знам, че не са отишли за демографска политика. През 2023 година броят на ражданията понижава, нацията се топи и с приказки не става. Моето предложение за новородено дете е да се заплаща приблизително 20 000 лв.. И в случай че някой счита, че е доста, кое друго в бюджета от 80 милиарда лв. е по-важно от това. Колко десетки години са нужни да се построят всички детски градини. Дългове има, само че детски градини и демография няма ", продължи с рецензиите някогашният министър на държавната администрация.

Той разяснява и дерогацията на " Лукойл ", влизането на България в Шенген и упованията му за стопанската система ни през 2024 година

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР