Държавата ще въведе регулация на доставките на храна за вкъщи

...
Държавата ще въведе регулация на доставките на храна за вкъщи
Коментари Харесай

Държавата въвежда регулация на доставките на храна за вкъщи

Държавата ще вкара регулация на доставките на храна за у дома посредством специфична разпоредба. Според документа храна ще могат да доставят само компании, които са регистрирани по Закона за храните. Освен това за превозването на храната ще може да се употребяват само транспортни средства, които дават отговор на хигиенични условия и са разпознати за обезпечаване на проследимост.

Според регулацията лицата, които правят доставки на храни би трябвало да имат персонални здравни книжки, в които да са вписани резултатите от осъществените от здравните органи предварителни и периодически медицински прегледи и проучвания. Тези книжки ще се показват при поискване от контролните органи.

Това е планувано в план за Наредба за характерните условия при търговия с храни от разстояние,.

Доставките на храни от заведения за хранене и от супермаркети добиха изключителна известност от март месец насам, откакто в страната бяха въведени ограничаващи ограничения против COVID-19. Заведения като Happy оповестиха за сп. „ Мениджър “, че имат най-малко двоен растеж на поръчките онлайн. Досега обаче качеството на доставките зависеше само от фирмите, които дават услугата. Твърде е допустимо държавната регулация да оскъпи цената на услугата.

С новата държавна регулация се планува търговията с храни от разстояние да се реализира след наложителна регистрация в Областната дирекция по сигурност на храните по местонахождението на обекта или на централата на средството за връзка от разстояние, по реда на Закона за храните.

" Предлагането на храни от разстояние се прави по разнообразни канали като: интернет страница, обществена медия, телефонен номер, пощенски адрес, е-поща и други Може да се достави храна до местожителството на потребителя, посредством личен превоз или контрактуван превоз. За превозване на храни, предлагани от разстояние, могат да се употребяват транспортни средства, които дават отговор на хигиеничните условия и са разпознати, за обезпечаване на проследимост ", написа в претекстовете на наредбата. Според текста ще бъде дадена възможност при търговия с храни от разстояние да се употребяват двуколесни моторни и немоторни транспортни средства при избрани условия. Проектът не съдържа разпореждания, транспониращи актове на Европейския съюз.

Официалният надзор при търговия с храни от разстояние ще се прави от Българската организация по сигурност на храните. Изискванията на наредбата се ползват за всички храни, като се изключи бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР