Държавата ще трябва да върне до 5 работни дни платена

...
Държавата ще трябва да върне до 5 работни дни платена
Коментари Харесай

Променят правилата при сгрешена винетка

Държавата ще би трябвало да върне до 5 работни дни платена санкция, в случай че се откри, че колата има винетка, само че тя е сбъркана. Това плануват промени в Закона за пътищата, които оферират група депутати от “Продължаваме смяната ". Необходим е е бърз и обективен механизъм за възобновяване на недължимо платени суми за обезщетителни такси при промяна на сбъркана винетка, пишат в претекстовете си депутатите.

Сумата може да се върне по банкова сметка, посочена в заявката за промяна от притежателя или ползвателя на колата или на каса. Досега Националното толуправление не възстановяваше сумите за платена винетка със сгрешен номер.

Друга смяна в закона планува сбъркани винетки да могат да се поправят, в случай че при нанасянето на регистрационния номер на колата е позволена неточност. Ще може да се поправят до три признака или да се прибавят изчезнали числа и букви. След поправяне на данните винетката ще има деяние от момента на издаването ѝ.

Една от най-често допусканите неточности при покупка на винетка е изписване на буквата О вместо цифра 0, изясняват в претекстовете си към законопроекта депутатите.

При номер да вземем за пример СВ1000АК, грешката СВ1ОООАК е три признака и се дължи явно на несъзнателно деяние, дават образец те. Остава в действие и опцията за поправяне на категорията и на страната на регистрацията.

Променят разпоредбите при сбъркана винетка

Други текстове в плана плануват, когато лека кола бъде засечена от контролна рамка, че няма платена винетка, а притежателят има, само че е сбъркал номера на автомобила, той да заплати единствено една обезщетителна такса, като за това бъде известен по е-поща. Той обаче няма да предстои на административнонаказателна отговорност, т.е. да заплаща санкция за всяко минаване край контролните рамки.

Вносителите показват, че има многочислени тъжби до омбудсмана от жители, които заради неточност в изписването на регистрационния номер на колата при закупуване на винетка са регистрирани неведнъж като извършители. В такива случаи водачите схващат за грешката си с огромно забавяне, откакто към този момент са им наложени многочислени санкции. Обикновено схващат инцидентно, когато са спрени от екипи на БТ ТОЛ. На процедура те са глобени неведнъж за неточност, която несъзнателно са позволили при изписване на регистрационния номер на колата, без даже да подозират, че са извършители.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР