Държавата ще плаща специализацията на младите лекари у нас. В

...
Държавата ще плаща специализацията на младите лекари у нас. В
Коментари Харесай

Държавни субсидии за специализацията на млади лекари срещу работа в България

Държавата ще заплаща специализацията на младите лекари у нас. В подмяна на това обаче, те ще бъдат длъжни да работят в страната най-малко 3 години. В противоположен случай би трябвало да върнат парите.

Д-р Александрова и доктор Георгиева са единствените две специализантки по неонатология в „ Майчин дом”. Заплатата им е под 1000 лв.. А гладът за експерти е в цялата страна.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Истината е, че специализантът в България не получава задоволително пари, с цел да се устоя!”, споделя доктор Теодора Александрова.

Според признатите промени, специализантите ще бъдат субсидирани от страната, а не от лечебните заведения, както до момента. Заплатата може да доближи близо 1700 лв., само че единствено в случай че специалността е дефицитна.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Това несъмнено би облекчило разноските ни и сметките ни за месеца”, декларира доктор Стефка Георгиева.

Срещу тази заплата, специализантите са длъжни да работят най-малко 3 години в България. Ако изберат чужбина – дължат обезщетение на страната.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Ако е получавал държавна дотация, ще би трябвало да върне тези средства”, изяснява съветникът на здравният министър доктор Росен Радев.

Това обвързване е неуместно, съгласно доктор Найденов от фондация „ Остани”, който от години се бори да задържа млади сътрудници в страната.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Идеята младежът, който е работил и е получил заплата за труда, по-късно да си връща тази заплата е лишено от всякаква логичност. Това ще има отрицателен резултат в задържането на младежите в България!”, счита доктор Емануил Найденов.

Здравното министерство ще обновява листата с дефицитните специалности всяка година.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР