Държавата ще отпусне компенсации за биснесите, засегнати от повишените цени

...
Държавата ще отпусне компенсации за биснесите, засегнати от повишените цени
Коментари Харесай

Бизнесът ще получи компенсации за поскъпващия ток

Държавата ще отпусне обезщетения за биснесите, наранени от нарасналите цени на тока и природния газ в Европейски Съюз. Това стана ясно след конференция на министъра на енергетиката Александър Николов във вторник.

Природният газ и токът за бизнеса нарастват от няколко месеца насам в целия Съюз. В понеделник цената за 1 мегаватчас доближи близо 700 лв.. Числото е рекордно за българския енергиен пазар, въпреки и да не е измежду най-високите в Европейски Съюз сега.

Компенсации ще получат компаниите, които са с дълготрайни контракти за базова цена от над 185 лв. за мегаватчас. Те ще са в размер 75 % от разликата сред базовата и действителната средномесечна борсова цена за съответния месец. Полученото число не би трябвало да надвишава 30 на 100 от действителната цена.

Ще бъдат препоръчани и обезщетения за потребителите на природен газ на контролиран пазар. Това включва топлофикациите.

Съобщените ограничения са планувани за интервала декември – март , като би трябвало първо да нъдат гласувани от Министерския съвет, а по-късно утвърдени от Европейската комисия.

Междувременно в сряда Народното събрание наложи с преобладаващо болшинство върху повишаването на тока при започване на 2022 година Той важи единствено за битовите консуматори и не включва бизнесите, които купуват ток непосредствено от свободния пазар.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР