Държавата ще контролира движението на горивата у нас с пълно

...
Държавата ще контролира движението на горивата у нас с пълно
Коментари Харесай

Движението на горивата в България ще бъде контролирано с пълно видеонаблюдение


Държавата ще управлява придвижването на горивата у нас с цялостно видеонаблюдение. Междуведомственият център ще е в ГДБОП.

Премиерът Бойко Борисов, министри, депутати, шефове на служби и управлението на прокуратурата се събраха през днешния ден на преднамерено заседание в центъра,. Събитието беше оповестено преди дни, а през днешния ден бе излъчено непосредствено и през телевизионни канали в страната.

При представянето на системата министър председателят Борисов разяснява, че и до момента всяка институция е работила, само че при връзката посред им има пропуски.
За това е построен този общ център, представители на всички ведомства да са на едно място - митници, гранична полиция, ДАНС, ГДБОП и полиция, сподели Борисов и добави, че всички те ще работят в изолирано помещение, ще употребяват масивите на всяка институция.

С тази система ще спрат спекулациите какъв брой танкера са минали, и за кои тъкмо танкери става дума, сподели министър председателят.
Росен Бъчваров от Национална агенция за приходите показва по какъв начин работи системата. Той изясни, че четири системи имат общи запаси - надзор на корабния трафик, термокамери, които пък дават опция да се откри какъв е вида гориво. Системата разрешава даже да се следят данни обратно във времето.

Председателят на парламентарната комисия за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата Емил Димитров даде висока оценка на системата.

Директорът на митниците Георги Костов пък означи, че идната стъпка планува системата да бъде снабдена с камери и при извеждане на горивата от данъчните хранилища.

По-рано през БНР Светослав Първанов, зам.- шеф на компания за импорт и търговия с горива разяснява, че страната има доста механизми, с които може да се бори с контрабандата, само че има пропуски при използването им. Усилията на страната би трябвало да бъдат ориентирани към тези, които не съблюдават разпоредбите, безапелационен бе Първанов.

„ В последните 5-10 години няма случай на арестуван контрабандист – показан и изправен пред съд, за импортирано контрабандно количество гориво в България. Това е показателно по какъв начин се работи по тази тематика “, сподели той. В допълнение напомни, че още през 2013-2014 година са влезнали в действие две наредби, задължаващи пристанищните оператори да обезпечат терминалите си със съответните ограничения за сигурност, в това число и видеонаблюдение. Имаме построени и центрове за мониторинг, добави той.
„ Видеонаблюдението не е единствената мярка. Преди няколко години бяха въ

ведени разнообразни механически средства за премерване и надзор, които предаваха онлайн към Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “ всяка трансакция, която се прави през тези пристанища. Тези ограничения не са нови за нас, ние ги прилагаме от няколко години “, разяснява Първанов. Той добави, че са удовлетворени от новото решение за следене посредством видеокамери. В същото време изрази подозрение, че това ще реши проблемите на входа, системата БАЦИС на митниците и ведомствените бензиностанции.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР