Държавата ще актуализира договорите за изграждащата се в момента инфраструктура

...
Държавата ще актуализира договорите за изграждащата се в момента инфраструктура
Коментари Харесай

Държавата вдига цените на инфраструктурните строежи заради инфлацията

Държавата ще актуализира договорите за изграждащата се сега инфраструктура – пътища, водопроводи, пречиствателни станции и така нататък Причината е инфлацията и скока на цените на строителните материали.

Първите действителни стъпки за въвеждане на индексация в цената на договорите започнаха Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и Камарата на строителите в България (КСБ). Мерки са разисквани на среща със заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Граматиков и ръководителят на КСБ инж. Илиян Терзиев. В нея са взели участие още инж. Благой Козарев - ръководител на Контролния съвет на КСБ, и юрист Андрей Цеков.

Строителната камара е показала данни от Национален статистически институт, Евростат и други източници, от които е видно, че от декември 2020 година до ноември 2021 година има галопираща инфлация в цените на всички типове съществени строителни материали, електрическата енергия и горивата, които се търгуват на тържищата.

Най-фрапиращо е покачването на цената при металните произведения - арматура, стоманени заготовки, ламарина, където годишният растеж на цените до края на септември 2021 година, е от 57% до 75% , а средногодишната инфлация е към този момент над 42%.

Поскъпване с близо 64% се следи и при обработения дървен материал . При изделията от пластмаса с 31% са поскъпнали тръбите и фитингите , които се употребяват за тръбопровод и канализация.

Кабелите, оборудването за отопление и гипсокартони са повишили цената си с към 20%, а изолационните материали регистрират растеж от над 53% .

С близо 57% е поскъпнал природният газ, с над 33% рафинираните нефтопродукти, а с близо 36% електрическата сила.

От Камарата на строителите предвиждат и растеж на цените на цимента и бетоновите произведения от следващата година, поради по-висока цена на тока и природния газ. За в този момент при тях покачването е от 11% до 15%. Подобна е обстановката и при керамичните произведения.

Според данните на КСБ, средногодишната инфлация в бранш " Строителство " все още се обрисува към 6 - 7%.

Същевременно националната статистика не поддържа характерни показатели на цените на строителните материали и себестойността на другите групи градежи и по този метод няма действителна оценка на протичащото се в бранша, се споделя в известие на Министерство на регионалното развитие.

С оглед нарастването на цените е нужна индексация на почналите контракти със строителните компании, изключително по европрограмите, защото в противоположен случай съществува риск да се блокира осъществяването им, показва Валентин Граматиков.

" Това ще бъде публичен проблем, за който трябват решения " , добавя той.

На срещата е взето решение за сформиране на работна група с представители на Министерство на регионалното развитие, КСБ, Националния статистически институт, Агенцията по публични поръчки и други, които да изработят национални показатели за цени на главните строителни материали и главните групи СМР и градежи .

По предложение на зам.-министър Граматиков специалистите ще би трябвало да предложат и единни формули за индексация на цените по подписани контракти, които да регистрират инфлацията и дефлацията в цената на труда и механизацията.

За задачата ще се употребява опита на Германия, Англия, Дания и други европейски страни, които имат сходна статистическа система, стъпвайки на опциите, давани от българското законодателство.

В рамките на 30 дни могат да бъдат направени нужните оферти, които да се одобрят от идващото Народно заседание, както и да се одобри особено Постановление на Министерския съветпо слчая, споделя Граматиков.

Според инж. Терзиев, това ще докара до утешение на сектора, който към този момент е в стрес по какъв начин да извърши контракти, играни на търг при цени от 2019 година

Въвеждането на статистически показатели пък ще разреши по-добро обмисляне и прогнозируемост за сектора и страната, е посочено в известието.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР