Държавата се отказа от идеята си за по-къса лятна ваканция

...
Държавата се отказа от идеята си за по-къса лятна ваканция
Коментари Харесай

Предучилищната подготовка за 4-годишните ще е безплатна

Държавата се отхвърли от концепцията си за по-къса лятна почивка за учениците. Образователното министерство обаче излезе с "ново 20 ". Обяви, че планува промени за най-малките. Предучилищното обучение ще стартира наложително на 4 години. Предложението към този момент провокира разнопосочни реакции. Според разбор на просветителното министерство децата, които не минават през предучилищна подготовка, по-често отпадат от системата. Затова пристигнало и предлагането - за класната стая да се готвят още от 4-годишни.

„ Предучилищното обучение ще бъде просто наложителна и безвъзмездна детска градина. Към момента, в който се вкара смяната, ще има места за всички деца. Няма по какъв начин да направиш нещо наложително и да не осигуриш места”, изясни в ефира на "Здравей, България " по Нова телевизия заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов.

„ Образованието в тази ранна детска възраст е да контактуваш с хора в група. И тук е мястото на учителката в първи клас - да каже какво е държанието на едно дете, което идва от домашно образование при баба и такова, което идва от детска градина”, разяснява Лара Златарева, ефирен водещ и родител.

Промяната е ориентирана основно към децата от уязвимите групи и към тези, чиито майчин език не е българският. Същото предложение имаше и в първичния вид на Закона за предучилищното и учебното обучение. То обаче беше отхвърлено поради доста родители, които не бяха съгласни и желаеха да имат избор дали да се грижат сами за децата си в ранната им възраст.

Предложението на министерството предучилищна подготовка да е наложителна за децата на 4 години, ще бъде импортирано през месец октомври.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР