Държавата, съвместно с транспортния бранш, въведе чрез тарифата за тол

...
Държавата, съвместно с транспортния бранш, въведе чрез тарифата за тол
Коментари Харесай

Олег Асенов: Чрез тол системата въведохме стимули за по-високи екокатегории на камионите

Държавата, взаимно с транспортния отрасъл, вкара посредством цената за тол таксите, тласъци, един от които е за рационализация на автопарка, като транспортните средства с по-висока екологична категория имат по-ниски такси. Насърчаването на опазването на околната среда е както европейска, по този начин и национална цел. Това съобщи проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ пред БНР, оповестиха от пресцентъра на организацията.

Националните превозвачи, с определянето на нулева ставка за втори клас пътища, получават едно значително преимущество, напомни той.

Проф. Асенов даде образец с маршрута от Русе до Силистра, за който тол таксата е нулева, защото пътят е второразреден. В Смолян няма нито веднъж с тол такса, в област Добрич – един, крайморският, в Северозападна България – в областите Видин, Монтана и Враца, има един първокачествен път в тол системата.

От 1 март 2020 година България вкара тол система с най-ниската цена в Европа за преходът да е равномерен и да натоварим минимум транспортните компании, изясни проф. Асенов. Той уточни, че, също така, покритието е редуцирано дотам, че да обезпечи на доста места опция за различни направления. Кратките връзки сред регионален център и общини, да вземем за пример, в множеството случаи са без тол такса.



„ Няма по какъв начин посредством тол таксите да бъдат давани преференции или да бъдат дискриминирани един вид пътни транспортни средства във връзка с различен вид, както и по страна на генезис “, безапелационен беше проф. Асенов, който се базира на Директива 1999/62/ЕС. Съгласно нея: „ Тол таксите и потребителските такси не могат да дискриминират директно или индиректно на основата на националността на превозвача или генезис на предназначение на транспортното средство “. Това би било косвена дискриминационна мярка . Вече има европейска процедура за стартирали наказателни процедури във връзка с страни членки на Европейски Съюз по отношение на въведени ограничения, които се класифицират като ограничения за основаване на условия или предпоставки за неравностойно пътно таксуване на база на народност, генезис и/или друга характерност на ППС.

Според проф. Асенов с въвеждането на тол системата ще се реализира сложен резултат – „ ще се подтикват политики, които да обезпечат опция автопаркът да се модернизира, пътищата да станат по-добри, амортизациите на транспортните средства да намалеят поради по-добрите пътища. “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР