Държавата със сигурност разполага и с необходимата база и с

...
Държавата със сигурност разполага и с необходимата база и с
Коментари Харесай

Общественият съвет към ЦИК: Не са нужни повече машини за вота, а по-добро обучение на хората

Държавата сигурно разполага и с нужната база и с опция да обезпечи лично предпазване на машините за гласоподаване, съобщи пред БНР Стоил Цицелков - ръководител на Обществения съвет към ЦИК. Според съвета е белег за „ неприятна организация “ съхраняването на машините на частен терен, охраняван от жандармерията.

„ Действително ужасно доста техническа работа е дадена на изборната администрация –ЦИК. Нашето предложение е изпълнителната власт, Министерският съвет, до обезпечи по-голяма поддръжка в техническата част за провеждането на изборите. “ – съобщи Цицелков.

Има доста протоколи за отбрана, които се съблюдават, само че е нужна по-голяма гласност, с цел да няма подозрения в обществото за легитимността на вота и партиите да не нападат провеждането на изборите за политически цели, безапелационен е той.

В над 80% от случаите партиите не съумяха да се съглашения за състава на РИК. Според Цицелков това е невиждано:
„ Винаги се е случвало някъде да не се схванат, само че това са били изключения, а в този момент по изключение са се разбрали някъде. Това е още доста спомагателна работа за ЦИК, ще би трябвало служебно да ги назначават, само че не е съдбовно, има задоволително време преди изборите. “

Той е уверен, че за вота не са нужни повече изборни машини, а „ по-добре образование на хората, които работят с машини и оптимизация на самия развой в СИК-овете “.

Трябва да има непрекъсната изборна администрация, защото в страната постоянно има избори. Има доста способи да се обезпечи сигурността на изборите с бюлетини в дребните обитаеми места, безапелационен е Цицелков.

Според Обществения съвет е належащо контролно преброяване на хартиени разписки от ЦИК, „ до момента в който отпаднат всевъзможни подозрения, че това, което ние гласуваме, е това, което излиза като резултатът “. Предложението е за „ пълзящо преброяване “:
„ Да речем 5% се залага от всички разписки. Ако всички данни съответстват, ние сме задоволени с това проучване и завършваме. Ако обаче има разминаване, тогава се минава към 10 или 20%. Ако сме задоволени нали освен това преброяване, се завършва. Ако обаче и там има разминаване - към този момент се брои още повече. “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР