Държавата с план да прекрати договорите за изкупуване на по-скъп

...
Държавата с план да прекрати договорите за изкупуване на по-скъп
Коментари Харесай

Може ли да спре изкупуването на скъп ток от US тецовете преди лятото?

Държавата с проект да приключи договорите за изкупуване на по-скъп ток от по този начин наречените американски централи. Дружествата са поискали 3 месеца с цел да се срещнат с изчисленията на страната. Въпросът е допустимо ли е преустановяване на договорите преди да се дефинират новите цени на тока от 1 юли.

В ден като днешния американски централи обезпечават към 1/5 от потреблението на електрическа енергия. Специални контракти им подсигуряват, че в подмяна на вложенията страната ще изкупува тока им на по-високи цени още 6-8 години. Сега ръководещите желаят преференциите да отпаднат.

„ Инвестициите се правят оценка на каква стойност са, до каква степен са изплатени. Има методология, която е утвърдена от Европейска комисия, предоставена е на двете централи – те си вършат лични анализи”, изясни изпълнителният шеф на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов.

38% от електрическата енергия, която семействата употребяват идва точно от американските централи. Бизнесът, който също доплаща пресмята, че дружно с семействата единствено за година дават 450 милиона лв. в допълнение. Според работодателите договорът с едната от централите може да бъде преустановен преди 1 юли.

„ Със сигурност е съображение да не се усили цената на тока, а би следвало да има и известно понижение в цената за популацията и към промишлеността също”, счита Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

От Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток 3” към този момент не разясняват. От някогашната „ Марица-Изток 1” обясниха, че не чакат решение в границите на 3 месеца – през това време ще се срещнат с проектите на страната, а по-късно ще договарят. „ Банките са главните сътрудници по този план и без тяхно единодушие нищо по този контракт не може да бъде променяно”, уточни Иван Цанков от „ Ей И Европейски Съюз България”.

Засега страната не се ангажира със периоди за преустановяване на договорите. „ Това са договаряния, които не могат да приключат в границите на 3 седмици. Трябва да бъдем доста внимателни”, безапелационен беше зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Неустойки при едностранно преустановяване на договорите стигат 3 милиарда лв..
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР