Държавата с нови мерки срещу тежките раници в клас. От

...
Държавата с нови мерки срещу тежките раници в клас. От
Коментари Харесай

Държавата с нови мерки срещу тежките раници в клас

Държавата с нови ограничения против тежките раници в клас. От 15 септември в класните стаи на близо 600 общински учебни заведения в страната ще има шкафчета, в които учениците да оставят след часовете всичко належащо. За пазаруването на шкафчетата страната отделя близо 3 000 000 лева Ще стигнат ли обаче за всички учебни заведения?

Целта е по този метод доста да се разтоварят раниците на децата от I до VII клас. По рекомендация на Здравното министерство ученическата раница не би трябвало да тежи повече от 15% от тежестта на детето. Какво значи това? Средно - за един първокласник, който е към 23 кг, раницата му не би трябвало да минава 3,5 кг.
 ученическа раница ThinkStock/Getty Images
Колко тежи ученическата раница и какъв брой кг над нормите всеки ден носят децата на гърба си? Може ли това да се окаже рисково за здравето им? Експеримент на демонстрира, че третокласник, който тежи към 36 кг носи раница която е близо 6 кг.



" Всяка година се поставят нови учебници, повече пособия, повече тетрадки и като сложим останалите аксесоари и такъми, които би трябвало да носи - на мен ми е мъчно да я подвигна ", споделя татко на третокласник.-->

Експертите предизвестяват, че прекомерно тежката раница може да докара до  изоставане в растежа, н атоварване на гръбнака, изкривявания и деформации. Размерът на раницата би трябвало да се преценява с височината на детето. Според преподавателите децата постоянно претрупват раниците си с непотребни неща. Те носят  бележници, книжки и пособия, които нямат отношение към образователния развой. Понякога не помнят да подредят раницата за идващия ден, по този начин носят и учебници от предходния ден.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР