Държавата с допълнителна помощ за битовите потребители. До 30 дни

...
Държавата с допълнителна помощ за битовите потребители. До 30 дни
Коментари Харесай

Удължават срока за плащане на сметките за ток на 30 дни

Държавата с спомагателна помощ за битовите консуматори. До 30 дни се удължава срокът за заплащане на сметките за ток.

Това става със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова . На брифинг тя напомни, че поради изключителното състояние е дадена опция за удължение периода за заплащане на сметките и разсрочване на отговорностите. Първоначалният период бе 20 дни . Направен е разбор на финансовата опция на енергийния бранш поради удълженото изключително състояние и дали енергетиката ни ще може да понесе тази мярка. Финансите на енергетиката са постоянни и това разрешава въвеждането на спомагателната мярка.

70% от сметките на битовите консуматори са платени в точния момент . От тези 70% постоянни заплащания - 26 на 100 са в границите на снадки период (от 10 на 20 дни след въвеждане на изключителното положение).

Теменужка Петкова благодари на правилните платци, които си заплащат сметките в период. Това разрешавало енергетиката да е постоянна. Няма консуматори със спрян ток, стана ясно още от думите й.

НЕК стабилизира своето финансово положение , сподели министърът. За първите три месеца на годината компанията бележи позитивен резултат от няколко милиона лв..

Либерализацията на енергийния пазар ще бъде отсрочена , само че тя ще се случи - неизбежна е, съгласно министъра. Не са спрени огромните стратегически планове в енергетиката , както разясни тя.

Заповедта за удължение на периода ще бъде изпратена и на трите електроразпределителни предприятия, на Комисията за енергийно и водно контролиране и на Националната електрическа компания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР