Държавата работи на пълни обороти парите от Плана за възстановяване

...
Държавата работи на пълни обороти парите от Плана за възстановяване
Коментари Харесай

Министър Пулев: Седмица преди края на кандидатстването по ПВУ вече имаме близо 800 кандидати

Държавата работи на цялостни обороти парите от Плана за възобновяване да доближат бързо до бизнеса, увери Пулев

„ Почти 800 са подадените планове за над 204 млн.лв. безплатна помощ по първата отворена процедура по Плана за възобновяване и резистентност – Технологична рационализация. Още седмица остава до последния ден – 21 септември. Апелирам компаниите от областите ви да аплайват. Интересът е голям. “ Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев по време на среща на премиера Гълъб Донев и министри с регионалните шефове в София през днешния ден.

„ За Плана за възобновяване доста се спекулира, само че както виждате той е отворен и работи. Тези безплатни финансови средства ще дадат опция на микро-, дребните и междинни компании да поемат глътка въздух. Държавата работи на цялостни обороти, един до друг с регионалните шефове, за което благодаря, че са толкоз дейни в нашата мобилна приемна и ни посрещат на всички места. В първата седмица имахме 10 подадени плана по процедурата „ Технологична рационализация “, а към този момент са съвсем 800. Сутринта бяха 682 подадени “, сподели още Пулев и акцентира, че темповете на подаване на плановете се форсират с всеки ден. „ Амбицията ни е да стигнем с помощ до 1 200-1 300 български компании в тези спешни условия “, добави той.

„ Утре е нашият заключителен спринт в Стара Загора и Бургас, където ще се забележим с представители на още шест области – Хасково, Смолян, Кърджали, Варна, Шумен и Ямбол “, разгласи Пулев. До края на годината Министерството на нововъведенията и растежа ще раздаде 600 млн. лева по Плана за възобновяване и учстойчивост на компаниите с утвърдени планове.

„ Идните седмици отваряме втори план по Плана – Киберсигурност, на стойност 30,6 млн.лв. изцяло безплатна помощ, без потребност от съучастничество на компаниите “, уточни той и сподели, че в Брюксел към този момент е изпратена за утвърждение и новата стратегия за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията за 3 млрд.лв.

Големи благоприятни условия за бизнеса и научните и развойна центрове ще даде и новата „ Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ за над 2 млрд.лв., която ще бъде изпратена до Брюксел до 23 септември.

„ Работим непрекъснато в нашата основна дирекция и министерството тези пари да отидат до бизнеса допустимо най-бързо “, акцентира Пулев. „ Парите по тях ще са налични още от януари, само че с цел да стане това, ние в този момент би трябвало да работим на цялостни обороти “, сподели още той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР