Държавата проверява всички т. н. къщи за гости, съобщиха пред

...
Държавата проверява всички т. н. къщи за гости, съобщиха пред
Коментари Харесай

Порожанов: Държавата проверява всички къщи за гости; Борисов: Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор


Държавата ревизира всички т. н. къщи за посетители, оповестиха пред публицисти в Министерски съвет министърът на земеделието Румен Порожанов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.
По предходния програмен интервал на ЕС/ 2007 - 2013 г./ по Програмата за развиване на селските региони са издигнати 746 къщи за посетители. Те са финансирани с до 200 хиляди евро за всяка. По наши данни междинната сума за финансиране на един обект е към 135 хиляди евро, сподели Порожанов.

Има ли отговорни - да се уволняват и да се дават на прокурор незабавно, безкомпромисно. Това съобщи пък министър-председателят Бойко Борисов на днешното държавно съвещание във връзка инспекциите на къщите за посетители, изграждани по ПРСР в предходния програмен интервал 2007 - 2013 година, оповестиха от държавната пресслужба.

Премиерът е изтъкнал, че задачата на програмата е била да подкрепя туризма и доста от къщите се употребяват по предопределение. За страдание постоянно се намира някой, който да опорочи програмата и по тази причина към днешната дата ние новата стратегия не я отваряме, е показал Борисов, представен в известието.

Министър-председателят е отбелязал, че се ревизират всички къщи. " Разпоредил съм и бизнес-плановете да им ревизират, тъй като по бизнес-план те би трябвало да имат избран брой нощувки, дали са спазени или не ", е добавил още министър председателят Борисов, представен от Българска телеграфна агенция.

Министърът на земеделието, храните и горите е уведомил, че в остарелия Програмен интервал 2007-2013 година има направени 746 къщи за посетители, които са в обитаеми места, избрани в ПРСР, отвън националните курорти. До момента са тествани над 110 къщи за посетители, или това са близо 18 % от къщите за посетители, като са наложени наказания за над 10 милиона лв. за възобновяване, като над 9 милиона са за цялостно възобновяване на дотацията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за ненапълно осъществяване на бизнес-плана.

Основен проблем при къщите за посетители е използването им по предопределение като туристически обекти. До момента фонд " Земеделие " е ревизирал към 18 % от тези обекти или към 110 къщи като са направени актове за 10 милиона лв.. За 32 " къщи за посетители " има цялостно възобновяване на дотацията, а за останалите настояването е за частична промяна на отпуснатите пари, сподели министърът.

Още през 2016 година всички " къщи за посетители " за качени на страницата на земеделското министерство за прилагане от жителите и за подаване на сигнали за нарушавания. Тези обекти са изграждани тук-там, избрани в Програмата за развиване на селските региони - това не са огромните туристически центрове и курорти, посочи Порожанов.

По предписание на премиера Борисов и на основния прокурор Цацаров от предходната седмица по тези инспекции работят екипи с присъединяване на чиновници на Министерство на вътрешните работи, на Национална агенция за приходите и на Държавна фирма " Земеделие ". Проверява се дали за тези обекти са плащани налозите в общините и дали гостите са вписвани в районните полицейски ръководства. След разбор, тук-там ще бъдат проверявани и строителите на самите " къщи за посетители ", добави той.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР