Държавата предвижда земеделските стопани да заплащат за защита от градушките

...
Държавата предвижда земеделските стопани да заплащат за защита от градушките
Коментари Харесай

По 75 ст на декар да плащат стопаните за защита от градушки, предвижда държавата

Държавата планува земеделските стопани да заплащат за отбрана от градушките по 75 стотинки на декар обработваема повърхност, без пасища и ливади. Отпада първичното желание и застрахователите да вършат вноски. Това е обяснил на последното държавно съвещание министърът на земеделието Румен Порожанов, заяви БНР.

 © БГНЕС
Кабинетът утвърди план на Закон за предварителна защита от неподходящите климатични събития. Целта е да се разшири обсега на системата за битка с градушките и от бедствието да бъдат предпазени всички обработваеми земи в страната, както и урбанизирани територии. Разчетите сочат, че това ще коства 230 милиона лв. годишно.

Със задачата ще се заеме ново държавно дружество, което е първоприемник на актуалната Изпълнителната организация за битка с градушките. То ще се финансира от бюджета и от вноските на земеделските стопани.

Към момента от градушки е предпазена 1/3 от обработваемата земя в страната.
 Загуби от реколтата в цялата страна поради летните дъждове и градушки Загуби от реколтата в цялата страна поради летните дъждове и градушки
Засушаването напролет и поройните дъждове и градушки през лятото нанесоха провали на селскостопанската продукция в страната. Реколтата от домат...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР