Държавата предлага на търговските вериги да продават на достъпни цени

...
Държавата предлага на търговските вериги да продават на достъпни цени
Коментари Харесай

Държавата предлага на търговските вериги да продават на достъпни цени стоки от първа необходимост

Държавата предлага на комерсиалните вериги да продават на налични цени артикули от първа нужда. Става въпрос за девет вида храни, посочи министърът на стопанската система Богдан Богданов при представянето на самодейността " Достъпно за Вас ".

По думите му концепцията, която следва да бъде разисквана с бизнеса на среща на следващия ден в министерството, е всяка седмица веригите, които решат да се включат, да оферират храни на допустимо най-ниската за тях цена от няколко съществени групи.

Става въпрос за пресни плодове и зеленчуци, мазнини, млечни и месни артикули и други, които са съществени за дребната потребителска кошница.

" Ако успеем да обединим старания и разчитаме на пазарни механизми, бихме могли да реализираме по-добри резултати ", акцентира Богданов.

Министърът добави, че в самодейността могат да се включат и магазини, които продават и нехранителни артикули.

" Като последовател на пазарната стопанска система и свободната конкуренция, за разлика от предходни опити да се вмени на комерсиалните вериги да продават продуктите под избрана цена или да имат таван на надценките, този път самодейността е на правилото на доброволното партньорство и синхрон сред страната и бизнеса ", посочи Богданов.

Богданов уточни, че се възнамерява акцията да започва през ноември месец.

" Идеята е комерсиалните вериги да слагат самобитно осведомително табло с най-хубавата за потребителите цена, на която могат да се предложат някои от продуктите от дадена стокова група. Чрез акцията ще се реализира и осведоменост на потребителите ", сподели още Богданов и добави, че закрепените цени на седмична база ще се подават и на Национален статистически институт.

По неговите думи акцията няма наложителен темперамент и няма да бъдат налагани административни ограничавания, в противен случай – ще бъде отворена опция за конкуренция и за повишение информираността на българските консуматори.

Министърът прикани комерсиалните вериги да работят по-тясно и с производителите. Той подчертава, че самодейността не би трябвало да става за сметка на производители или дистрибутори на по-ниско равнище от веригата за доставки. По тази причина ведомството ще предложи на искащите да се включат в самодейността да се съобразят с механизма Green paper на Европейска комисия за най-хубави практики сред търговците във веригата на доставките, където главно се визират питателните артикули.

За да бъдат осведомени повече потребителите, Министерството на стопанската система предлага продуктовата кошница за съответната седмица да се включи в брошурите на веригите, в това число и в цифровите им издания.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР