Държавата поема командироването на преподавателите по български език в българските

...
Държавата поема командироването на преподавателите по български език в българските
Коментари Харесай

Държавата поема командироване на учители в българските неделни училища

Държавата поема командироването на преподавателите по български език в българските неделни учебни заведения. Това разгласи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

От Министерството на образованието и науката са разгласили план на разпореждане за назначение на преподаватели по български език и литература в задграничните висши учебни заведения и вторият акт за българските неделни учебни заведения . В него се основава опция да се командироват учители.

Такива учители се командироват сега единствено в двете държавни български учебни заведения - Прага и Братислава. Това е спомагателна опция да бъдат арестувани избран брой неделни учебни заведения , защото постоянно всяко неделно учебно заведение се крепи на един или двама преподаватели. При напускането им от съответния град, учебното заведение е насила да затвори, стана ясно от думите на Вълчев.

Ще бъде организиран трудово-правният статут на учителите . Командироването ще става по два метода - при обезпечено финансиране от страна на приемащата страна , другата опция е преподавателите по български език да бъдат командировани като извънщатни чиновници на министерството. Към момента имаме 34 преподаватели в по този начин наречените ректорати по български език в 16 страни в Европа и Азия . Целта на този акт е за разширението на тази политика по българистика .

През тази година се навършват 10 години от началото на програмата, обвързвана с образованието по български език за българските неделни учебни заведения . Националната стратегия " Роден език и просвета зад граница ", почнала преди 10 години с 800 хиляди лв. бюджет са финансирани 54 учебни заведения .

" Това са учебни заведения, основани от самоорганизиралите се български общности в чужбина ", разяснява просветният министър. По думите му през последните две години имаме 22% нарастване на учебните заведения, 25% нарастване на средствата - 32% - нарастване на учениците, които са включени .

 МОН вкарва отдалечено образование по български език в чужбина
МОН вкарва отдалечено образование по български език в чужбина

Вълчев изрази поддръжка за напъните за признание на българския език като матуритетен

В момента страната поддържа 333 учебни заведения по реда на националната стратегия, 208 са неделните учебни заведения .

Програмата " Роден език и просвета зад граница " се осъществя на 6 континента, в 42 страни, включените деца са 28 хиляди. За целия интервал с образование по български език са обхванати над 50 хиляди деца.

Нов нормативен акт, подготвян в сходство със Закона за учебното и предучилищното обучение се планува създаването на отдалечено електронно образование . Регламентира се и нейното финансиране. Регламентира се и спомагателен финансов пакет за действия, свързани със съхраняването на националната просвета .

Много от тези неделни учебни заведения се крепят на един или двама учители. Затова се планува командироване на преподаватели в българските неделни учебни заведения .

В Софийския университет е сертифициран Департамента за езиково образование . Неговите сертифакати са междунородно приети. Споразумение със Софийския университет подсигурява езиковите компетентности на учениците в българските неделни учебни заведения да се сертифицират от Департамента към Софийския университет.

 С над 20 млн. лева подтикват научния капацитет
С над 20 млн. лева подтикват научния капацитет

МОН подкрепя развиването на научните стратегии

Днес този документ е приет в шест американски щата . Министър Вълчев разяснява, че едно такова узаконяване обезпечава противоположен интегритет в системата на българското обучение, издига статута на българския език. Предложени са и промени за банкет на студентите в държавните висши учебни заведения , тъй че изпитът за този документ да може да взе участие като балообразуваща оценка за учениците , които са се обучавали в българските учебни заведения зад граница.

 Липсват пособия за образование на български език на децата на мигрантите
Липсват пособия за образование на български език на децата на мигрантите

СБУ издава наръчникът за българските мигранти

Министър Вълчев разяснява още, че цялата тази политика за българските учебни заведения зад граница от време на време е невидима . Утре тази невидима България ще стане забележима, когато възпитаници от 120 български неделни учебни заведения от 25 страни ще се включат в самодейността: " Розите на България ", добави той.

Над 1200 учебни заведения в България ще се включат в самодейността .

Министър Вълчев посочи, че от МОН поддържат петицията за признание на българския език като матуритетен, която бе импортирана в Екологичен потенциал на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР