Държавата обявява война на спекулата, която разцъфтява с оправдание войната

...
Държавата обявява война на спекулата, която разцъфтява с оправдание войната
Коментари Харесай

Правителството обяви война на спекулата, тръгват масови проверки, 5 лв. за олио е неоправдано

Държавата афишира война на спекулата, която разцъфтява с опрощение войната в Украйна. Това стана ясно от изказванията на вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова след съвещанието на държавното управление.

Държавните органи потеглят на всеобщи инспекции по хранилища и предприятия, с цел да пресекат спекулативното повишаване на зърно, олио и други значими първични материали.

Комисия за защита на конкуренцията стартира инспекция по сигнал за монопол, картел и господстващо състояние. КЗП от няколко дни е подхванало всеобщи инспекции. Представителите на Стокови тържища и борси потеглят по всички пазари за да пресекат спекулативното повишаване.

Кабинетът ще закупи в допълнение 1,1 млн. тона зърно, има отпуснати пари за слънчоглед и царевица, обезпечени са общо 1,1 милиарда лв., заяви Василев. " Създава се изкуствена далавера, всички тези производства са субсидирани от българските жители и от жителите на Европейски Съюз, с цел да бъдат създадени ", съобщи той.

" Цена от 5 лв. за литър олио в магазините е далавера ", съобщи и Корнелия Нинова. По думите й 2 лева е индустриалната цена и не е основателно, нито е опрощение изказванието, че прекъсването на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от аргументите, е безпричинно. В момента в страната има 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което може да стигна за 4,5 години.

" Собствениците на слънчогледово семе, производителите на олио задържат количество в хранилища и заводи в очакване да го изнесат, тъй като цената на интернационалните пазари скочи ", съобщи Нинова. Икономическият министър уточни, че с изключение на, че да следваме пазарния принцип, има и страна. " Нашата роля е да спрем спекулата с цените. Няма да позволим малко на брой да станат милионери на гърба на българския народ ", сподели икономическият министър.

" Държавата постоянно ще поддържа белия бранш, бизнесмените, които работят навън. Другите ще срещнат цялата мощ на страната и няма да позволим да изнудвате посредством далавера в тези моменти на рецесии българския народ ", зарече се тя.

Асен Василев добави, че страната няма да наруши разпоредбите на Европейски Съюз, в случай че реши да ограничи износа, защото съгласно контракта в съюза се дава опция на всяка страна-членка да направи това, в случай че е застрашена националната сигурност. А продоволствията засягат националната сигурност, безапелационен беше Василев. Той посочи, че към момента държавното управление не прибягва до тези ограничения, а овладява процеса посредством изкупуване на продукцията за запаса.

" Ако по този метод не сработи, има и други способи ", предизвести спекулантите финансовият министър.

Няма проблем нито с газовите доставки, нито с доставките на гориво за " Лукойл ", подсигурява енергийният министър Александър Николов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР