Държавата няма да компенсира собствениците на винетни стикери, които заради

...
Държавата няма да компенсира собствениците на винетни стикери, които заради
Коментари Харесай

Горанов: Няма да компенсираме хората с винетки, които 2 месеца не можеха да ги ползват


Държавата няма да компенсира притежателите на винетни стикери, които поради изключителното състояние и КПП-тата в страната не са могли да пътуват и да употребяват пътищата, тъй като не знае по какъв начин да компенсира едни, без да ощети други.

Това излиза наяве в отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на парламентарен въпрос.

„ Законът за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, разгласен с решение на Народното събрание на 13 март, всъщност не дефинира в нито една своя норма режим на неплащане на държавни такси, към които спадат и таксите за прилагане на пътната инфраструктура на база време. Важен аспект на таксуването посредством винетки е, че този метод на таксуване не е привързан с брой и дължина на всяко от пътуванията. Фактът, че Законът за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние не визира държавните такси, по наше мнение демонстрира ясно волята на законодателя да обезпечи в миг на рецесия естественото действие на страната, на сериозната инфраструктура, – железопътната, пътната, тази за транспорт и доставка на ток, вода, както и доставката на храни и артикули от първа нужда, които в огромната си част се доставят по републиканската пътна мрежа “, счита министърът на финансите.

Като се отчетат на процедура въведените ограничения във връзка с пътуванията, излиза наяве, че са лимитирани само пътуванията за туризъм, обществени контакти, просвета, обучение и спорт, счита още Горанов. Тези до работното място, снабдяването на храни и артикули, както и пътуванията за грижа за възрастни хора, са позволени, добавя министърът.

След като не са лимитирани изцяло безусловно всички пътувания, то министерството на финансите счита, че не съществува „ изпълнима еквивалентна мярка под формата на отплата за притежателите на винетки, която да не дискриминира една група консуматори на пътя по отношение на друга “.

Ако има мярка за компенсиране на артикул на база време, то това няма да обезпечи равнопоставеност на всички наранени групи консуматори на пътя, – да вземем за пример тези, които заплащат винетка на база разстояние.

Повече от четири пъти е намаляло закупуването на годишни винетки за първите две седмици от изключителното състояние, сочат данни на Министерство на регионалното развитие. Ползването на седмичните и уикенд винетки е намаляло трикратно.

За интервала от 13.03. до 01.04. са закупени 71 360 годишни стикера, 988 месечни, 1587 тримесечни, 36 192 седмични, и 9 140 уикенд винетки. За съпоставяне за същия интервал на предходната година са продадени над 130 хиляди годишни винетки, над 15 хиляди месечни, 2 463 тримесечни, близо 91 хиляди седмични, и близо 30 хиляди уикенд винетки.

Министерството на районното развиване и благоустройството би трябвало да има водеща роля при разискването на обезщетенията, приключва Горанов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР