Държавата не разполага с достатъчно пари, за да покрие щетите

...
Държавата не разполага с достатъчно пари, за да покрие щетите
Коментари Харесай

Вътрешният министър: Държавата няма достатъчно пари, за да покрие щетите от бедствията

Държавата не разполага с задоволително пари, с цел да покрие вредите от бедствията. Това разгласи в Народното събрание министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Изслушването на министъра е за дейностите на управляваната от него Междуведомствена комисия към Министерския съвет за справяне с последствията от наводненията в разнообразни области в Северозападна България през последните две седмици. Сумата, с която разполага междуведомствената комисия, е извънредно незадоволителна. Няма пари за вредите, камо ли за предварителна защита, регистрира той.

Искания за даване на финансова помощ са постъпили само от общините Берковица, Георги Дамяново и Мездра и са за спешни поправки на улични настилки, възобновяване на водопроводи, пътни сектори, подпорни стени.

Искания за финансиране могат да постъпват в тримесечен период. През 2023 година решение за одобрение на разноски и прехвърляния от запаса за непредвидени и неотложни разноски, в частта за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия, са признати с решение на Министерския съвет на 12 април и 2 юни тази година, съгласно удълженото деяние на закона за бюджета на България за 2022 година. Утвърдената сума за целеви разноски е 80 млн. лв., уточни Стоянов. А общата сума на разпределените досега средства е малко над 63 млн. и 53 хиляди лв..

В същото време по обработени данни към 5 юни броят на постъпилите претенции за разглеждане са 859 за обща сума от 518 млн. лв.. От тях – за обезпечаване на безвредна проводимост и поправяне на речни кревати и дерета – 275 млн. лева, за възобновяване на пътната инфраструктура – 150 млн. лева, за геозащита – 30 млн. лева, за възобновяване на хидротехнически уреди, отводнителни канали и водоснабдителни системи – съвсем 35 млн. лева, за възобновяване на молитвени храмове и здания с административно, културно, просветително, здравно и друго предопределение – близо 14 млн. лева, за възобновяване на осъществени разноски за избавителни и неотложни аварийно-възстановително работи при преодоляване на бедствени положения и спешни обстановки – 10 млн. лева, подготовка за реагиране при бедствия и предварителна защита на риска – малко над 3 млн. лв..

Общинските администрации би трябвало да приготвят оптимално бързо документите, като е препоръчано Министерство на вътрешните работи да окаже експертна помощ с правенето на документите.

На комисията годишно са отпускани към 70-80 млн. лв.. До момента има две решения, с които са отпуснати 63 млн. лева и има излишък от 17 млн. лева, изясни министърът. С новия бюджет ще има отпуснати в допълнение 50 млн. лева, заяви Стоянов и означи, че има уверението на финансовия министър Асен Василев за това. Общо сумата става 130 милиона лв.. “Заявихме предпочитание за доста по-висока сума в бюджета за 2024 година, тъй като имаме 520 млн. лева декларирани претенции ”, сподели още министърът на вътрешните работи.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР