Държавата не е получавала дивидент от Параходство Български морски флот

...
Държавата не е получавала дивидент от Параходство Български морски флот
Коментари Харесай

Държавата не е получавала дивиденти от флота от приватизирането му насам

Държавата не е получавала дял от Параходство " Български морски флот " от приватизирането му през 2008 година до момента, сподели днес министърът на превоза Росен Желязков от парламентарната естрада.
В отговор на въпрос на депутата от левицата Румен Гечев той посочи, че на всички общи събрания на сдружението са предложили систематизиране на облагата, само че то не е одобрявано.
" Държавата има 30% от БМФ, а решенията на общото заседание се взимат с болшинство ", посочи Желязков. Той добави, че политиката на компанията е да реинвестира облагата.
Росен Желязков уточни, че страната е имала представител в управителния съвет на БМФ сред 2008 и 2016 година, само че от този момент няма подобен. " Чакам привикване на Общото заседание, с цел да слага този въпрос ", добави министърът, представен от Дневник.
Според Желязков сдружението се ръководи дейно. Като доказателство той уточни, че към 16 януари БМВ има 37 кораба, като междинната им възраст е 9 години. През предходната година били купени 6 нови плавателни съда за 170 млн. лв..
Параходство " Български морски флот " беше приватизирано през 2008 година, като 70% от БМФ станаха благосъстоятелност на " Кей Джи маритайм шипинг " на " Адванс пропъртис " - холдинга, сплотяващ огромна част от бизнеса на братята Кирил и Георги Домусчиеви, за 440.1 млн. лева
В началото на ноември от Агенцията за приватизация оповестиха, че приватизиралото БМФ сдружение би трябвало да заплати 52 млн. лева наказателна клауза по контракта. Причината е несъблюдение на условията за тонаж и плавателен състав, посочени в него.
От Аctualno.com попитахме, Марияна Николова, вицепремиер от квотата на НФСБ и считана за човек на Валери Симеонов, преднамерено да провали опцията страната да си вземе малко над 52 млн. лв. от братя Домусчиеви поради неизпълнени задължения по приватизацията на Български морски флот?
Редица публични документи, с които Actualno.com разполага, демонстрират доста подозрително държание на Николова по проблема и навяват на мисли, че тя е пробвала да протака в бюрократични процедури, с цел да бъде пропуснат основен краен период пред съда, след който към този момент страната няма да има опция по правов път да си вземе дължимите пари.
Припомнете си следствието в тази публикация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР