Държавата най-после трябва да стане коректен платец по отношение на

...
Държавата най-после трябва да стане коректен платец по отношение на
Коментари Харесай

Държавата да стане коректен платец и да осигурява освободените от вноски, поиска зам.-председателят на БЛС

Държавата най-сетне би трябвало да стане правилен длъжник във връзка с лицата, които са освободени от заплащане за здравни вноски. Това съобщи във Варна зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Галинка Павлова, която се включи в кръгла маса по проблемите на опазването на здравето. Тя напомни, че освободени от заплащане на осигуровки са девет категории лица, сред които държавни чиновници в правосъдната система и в Агенцията по хазарта.

" Първо, страната не заплаща вноските. Второ, тя заплаща на 50% върху минималната работна заплата. Нима един арбитър получава 460 лв.? Ако страната бъде правилен длъжник и заплати тези пари, които дължи на здравоосигурителната система, ресурсът ще бъде по-голям ", разяснява тя.

У нас има обитаеми места, където осигуреността с лекари е към 20 %, като междинната за страната е 41%. Ако нещата не се трансформират и не се спре приключването на фрагменти, отиваме към злополука, уточни доктор Павлова. По нейни думи у нас не доближават към 450 общопрактикуващи лекари.

Ситуацията в опазването на здравето доста зависи от това кой ще бъде новият министър, счита доктор Павлова. Ако това е човек отвън системата, БЛС би трябвало още веднъж да разпочне диалози. Отначало би трябвало да стратират и договарянията със Здравната каса.

„ Има огромен капан, заложен в проектозакона за бюджета на Здравната каса, в който се споделя – при положение, че не се реализира рамков контракт, т.е. съсловните организации не гласоподават и откажат да подпишат, тогава остава да работи друг, който е все още, а ще бъде направен и натрапен подобен от надзорния съвет на касата. И тогава ние питаме – какъв е този преговорен развой, той се обезсмисля. Каквото и да приказваш, някой прави каквото си желае. Това е нашето неодобрение и ще се опитаме този текст да не мине в пленарна зала ”, уточни експертът./dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР