Държавата индиректно стимулира сключването на граждански брак. Така например, данъчното

...
Държавата индиректно стимулира сключването на граждански брак. Така например, данъчното
Коментари Харесай

Данъчните облекчения за нов дом - само за семейни

Държавата косвено подтиква сключването на цивилен брак. Така да вземем за пример, данъчното облекчение за млади фамилии с ипотечен заем е годно единствено в случай че двойката има документ за връзката си, само че не и в случай че живее на фамилни начала. С други думи, мъж и жена, които взаимно са купили жилище с заем от банка и дават отговор на всички други условия, само че нямат подписан цивилен брак, няма да може да понижат данъчната си основа със заплатените лихвени заплащания през годината, припомнят от финансовия портал „ Моите пари”. По същата логичност, в случай че през годините съпрузите се разведат, губят правото да употребяват данъчни облекчения отсега нататък.

Освен това условие, остават още две. Поне единият от съпрузите да няма навършени 35 години към датата на сключване на контракта за заем. И другото - ипотекираното жилище да е само за фамилията през данъчната година. Това значи, че даже единствено единият от съпрузите да има различен жилищен парцел или единствено дял от него (например 1/6 част от вила), не може да употребява данъчно облекчение. Данъчните облекчения се употребяват единствено върху платените през годината лихви, не върху задачите вноски, които включват и погасяване на главница. Законодателят е дал право на облекчения за лихвените заплащания единствено по първите 100 000 лева от главницата.

Облекчението за ипотечен заем не може да се употребява през шеф, по тази причина физическите лица би трябвало собственоръчно да попълнят това в годишната си данъчна декларация. Преди това обаче би трябвало да вземат от банката заемодател уверение за размера на платените лихви през изтеклата година. В нормативните актове няма посочена методика за пресмятане и множеството банки пресмятат съразмерно, умножавайки сумата на действително платените лихви по коефициент, еднакъв на съотношението сред 100 000 лв. и първичния размер на главница в контракта за заем, изясняват финансовите специалисти.

Тази година поради Великденските празници данъчната акция за физически лица завършва на 3 май.

ПРИМЕР

Кредит в размер на 100 000 лв., усвоен в края на декември за период от 20 години с анюитетни (равни месечни) вноски, при рента 3% ще има следните заплащания през първата година - от януари до декември общо импортирани 6655.17 лв., от които вноски по погасяване на главница 3705.85 лв. и лихвени заплащания към 2949.32 лева

С тази сума ще се понижи данъчната основа по чл.17 от ЗДДФЛ. Данъчният резултат ще бъде 294.93 лева (10% от 2 949.32 лв).

Тъй като с всяка вноска главницата по заема понижава, надлежно през годините ще понижават последователно и лихвените заплащания, респективно и спестения налог. Важно е да се означи, че в случай че заемът е усвоен през годината, месечните вноски за първата година ще са по-малко от 12, респективно спестеният налог за първата година ще е по-малък.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР