Държавата има механизми за контрол над цената на тока. Това

...
Държавата има механизми за контрол над цената на тока. Това
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Не може зеленият сертификат да важи за едни сфери, а за други не

Държавата има механизми за надзор над цената на тока. Това разяснява в студиото на NOVA министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков. Според него един от вероятните разновидности е даже мораториум върху цените.

" Всички, които дават отговор на изискванията за енергийно подкрепяне, ще го получат. По време на служебното държавно управление се усили кръгът на хората, които получават обществено подкрепяне в частта енергийни помощи. Става въпрос за над 290 000 души. Досега не сме имали подобен брой в новата ни история. Добре е, че от една страна страната може да си разреши да подкрепи. От друга страна, това значи, че има доста небогати българи, които не могат да си разрешат да се отопляват ", разясни той.

Социалният министър увери още пенсионерите, че никой след Нова година няма да получава по-ниска пенсия, а в противен случай - по-висока. Той заяви, че безплатните учебници и детски градини евентуално ще бъдат въведени от новата образователна година. По думите му няма по какъв начин това да стане незабавно, тъй като са нужни законодателни промени.

Гьоков разяснява и тематиката със зеления документ.

" Не може зеленият документ да важи за едни сфери, а за други не. Рано или късно ще се наложи да уравним нещата. Българите се съпротивляват за документа, тъй като не схващат защо става на въпрос. Те го свързват директно с имунизирането. Документът обаче важи и за преболедували, и за хора с антитела ", разяснява още министърът на обществената политика.

Според него бизнесът би се съгласил с въвеждането на документа.

" Някои неща би трябвало да се изяснят. Например, по какъв начин се съвместява зеленият документ с трудовите права. Единствената цел е да предотвратим последваща вълна на ковид. За бизнеса е доста по-опасно ново затваряне. Трябва да се направи имунизационна акция. Българинът би трябвало да бъде убеждаван, а не насилван ", разясни Гьоков.

Новият обществен министър направи коментар и във връзка обявените съкращения на 30 000 служители от страна на водачите на Политическа партия. Той уточни, че да вземем за пример, в структурите към Агенцията по заетостта личният състав не доближава.

" Говорим за едни съкращения, които са доста публично допустими, само че въпреки това дали е по този начин ", попита той. " Ако не осигурим след функционален разбор по какъв начин действа тази администрация, какъв брой индивида са нужни, тъй като това не е обикновено ", разяснява той опашка пред едно от бюрата по труда.

Социалният министър маркира и проблемите в обществените домове.

" Закриването на домове за остарели хора не би трябвало да става с лека ръка, тъй като у нас нямаме толкоз доста такива, а популацията ни е застаряващо. Трябва да има повече надзор, с цел да няма злоупотреби ", сподели той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР