Държавата готви големи промени в условията за проектиране на паркинг

...
Държавата готви големи промени в условията за проектиране на паркинг
Коментари Харесай

Готвят грандиозна промяна за паркинг местата и гаражите! Задължават да има места за ел коли със зарядни станции

Държавата готви огромни промени в изискванията за планиране на паркинг места и гаражи към новостроящи се жилищни здания.

Новите правила са показани в Проект за изменение и допълнение на Наредбата за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии. Документът е показан в Портала за публични съвещания за разискване.

Едни от главните промени плануват да не може да се вършат непрактично дребни гаражи и места. Така с новите промени светлите вътрешни размери на гараж за едно МПС не могат да бъдат по-малки от 275 cm широчина и 550 cm дължина . Светлата височина на паркинг-гаражите и на гаражите ще бъде не по-малка от 240 cm .

Оказва се, че досега е нямало нормативни условия за размера за планиране на гаражи и места за паркиране. Няма и единни правила за минимални вътрешни размери на гаражи за едно моторно транспортно средство (МПС). По тази причина и обособените администрации в страната работят друго при координиране и одобрение на строителните планове, се показва в претекстовете.

Най-големият акцент в новата разпоредба е задължаване на вложителите да изгаждат паркоместа за електрически автомобили със станции за зареждане.

Освен това се планува, в случай че нови здания за публично обслужване и здания със смесено предопределение имат повече от 10 паркоместа, минимум едно от всеки пет паркоместа да оборудва със зарядна точка за електрически автомобили . Предвидените зарядни станции би трябвало да са от двата съществени типа - с мощ по-голяма от 22 kW, и с мощ до 3,7 kW.

Такива електрозарядни станции и места към тях ще би трябвало да се плануват и при реорганизация, възобновяване и главен ремонт на съществуващи здания за публично обслужване и здания със смесено предопределение с повече от 10 паркоместа по същите правила.

За нови жилищни здания с над 10 паркоместа, както и при реорганизация, възобновяване и главен ремонт на съществуващи жилищни здания с повече от 10 паркоместа, би трябвало да се отдели 10% дял тук-там за електрически транспортни средства с съоръжение за зарядна точка .

Основна цел на плана на наредбата е да сътвори нормативни условия за установяване и за оразмеряване на нужния брой паркоместа в УПИ, за установяване на минималните размери на гаражи и места за паркиране на едно МПС, за планиране на нови типове уреди, предопределени за паркиране във отвесно отношение (автоматизирани паркинг системи).

Проектонаредбата основава и условия за създаване на автоматизирани гаражи и автоматизирани паркинг системи (АПС) – наземни и подземни, вътрешни (в самите сгради) и външни (в прилежащите им дворове), на етажи. При тези умни системи компютър командва коя кола къде тъкмо да отиде, като напредването става механично – с платформи и асансьори, без наличието на водача.

Новите промени за величина и осигуреност със станции за зареждане на електрически автомобили ще се ползват за нови здания и при съществени поправки и реконструкции на същестуващи здания. Регулациите обаче няма да обиден обекти в заварено състояние, т.е. тези, които са в развой на градеж. Ако измененията бъдат признати, те ще влязат в действие от 1 юни 2022.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР