Държавата е възложител на незаконното строителство. Искаме законът да излезе

...
Държавата е възложител на незаконното строителство. Искаме законът да излезе
Коментари Харесай

Държавата е била възложител на незаконното строителство

" Държавата е възложител на противозаконното строителство. Искаме законът да излезе над властта. Властта е била мощно смазала закона, той е този, който дава или не дава, а не властта. Те желаят пари от властта, в случай че ние нямаме законовите механизми да ги дадем. Ако продължава властта да е над закона, е доста ужасно ". Това съобщи пред БНР зам.-мининтърът на районното развиване арх. Иван Шишков. Той беше безапелационен, че без наказания на Народно заседание не могат да се дават средства.
" Пътностроителните компании са поискали да подсигуряваме едни пари в този момент и едни пари до края на март. Това, което министър Виолета Комитова е направила и което е говорено в Министерския съвет, е за бюджета за 2022 година да се даде предложение да бъдат заложени за тези настоящи поправки 1,4 милиарда лева Искаме да сложим ред в тази история, да се приключи практиката с заплащане в края на годината. Образно казано - те строят, а след това се прави бюджетът. Кое е първото - първо се възнамерява и се прави бюджет, а какво се прави - те строят и най-после " а, трябват ни толкоз пари " и те се наместват в бюджета. Фирмите строят под прикритие и най-после гаранцията остава в страната, а те си вземат парите. Не считам, че това е обикновено ", разяснява Шишков.
Заместник-министърът акцентира, че никой не желае да води война с пътностроителните компании, само че би трябвало ясно да бъде казано кое по какъв начин е направено и по кой метод компаниите могат да си вземат парите. Шишков изясни, че раздадените предплатени средства са раздадени за част от лотовете на " Хемус ". " За страдание те са раздадени за бъдещо строителство, за част от което няма даже и проекти. Естествено е да сме обезпокоени какво ще стане с тези пари, тъй като е доста объркващ методът, по който са раздадени ", разяснява Шишков. По думите му има безапелационна виновност на предходното ръководство на страната. Шишков изрече неразбиране за какво митингите са пред Министерство на регионалното развитие, а не пред партийната централа на ГЕРБ. Той чака да се реализира договореност с пътностроителните компании, тъй като ръководителите им са някогашни шефове на АПИ и добре схващат обстановката.
Пред БНР шефът на браншовата камара инж. Стефан Чайков съобщи, че няма проблем да проведат митинги и пред новото Народно заседание, тъй че да получат задоволство на икономическите си претенции. Ако се наложи, ще окажем напън на Народното събрание, с цел да бъдат взети бързо решения, сподели той. Чайков разгласи, че задатъците не са изхарчени. Според думите му по към този момент работени обекти са върнати близо 120 млн. лева от тези задатъци. Той изясни, че отпуснатите предплатени средства са по контракти с " Автомагистрали " ЕАД за ново строителство, а сумите, които пътните строители претендират, са по контракти с АПИ за настоящ ремонт и поддържане. Няма по какъв начин да се смесват възложителите, акцентира Чайков.
Стефан Чайков изрази очакване да стигнат до съглашение с държавното управление, за какво неразбирателството би довело до обществени проблеми. Има подготвеност в пътностроителните компании да се освободят сред 60 000 и 100 000 души, които да отидат в обществената система, сподели той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР