Държавата е дала 5 милиона лева, за да подмени 7500

...
Държавата е дала 5 милиона лева, за да подмени 7500
Коментари Харесай

Знак „Стоп“ е най-краден у нас

Държавата е дала 5 милиона лв., с цел да подмени 7500 бройки
Знак „ Стоп “ е измежду най-често изчезващите и подменяните знаци по републиканската пътна мрежа. Това оповестиха от пътната организация по отношение на наше питане за качеството и поддръжката на знаците по основните пътища, предава.

През 2022 година организация „ Пътна инфраструктура “ e вложила над 4,9 млн. лева за пътна сигнализация. За тези пари са инсталирани 7520 броя знаци, измежду които сменени амортизирани знаци, както и новопоставени. Втората група главно се състои от знаци, които се слагат там, където предходните са изчезнали. Има и дребна част, които се слагат в пътни сектори, които за пръв път се пускат в употреба.

Групи

Подмяната на знаци касае всички групи, разказани в закона. Най-често в група А се подменят знаци за рисков завой. Те са едни от най-често изчезващите, а напълно неотдавна рейс с туристи от Бургас на връщане от Кавала се метна в канавка в Хасковско заради липса на тъкмо подобен знак. В група Б най-често подменяните знаци са „ Стоп “ и обърнатият триъгълник „ Пропусни движещите се по пътя с преимущество “. В забранителната група В най-подменян е знакът за възбрана за изпреварване и знакът за ограничаване на скоростта. Такъв е бил и вторият знак, липсвал при злополуката край Хасково. В група Г - наложителните знаци, най-подменян е знакът със стрелки за наложително прекосяване отляво или отдясно на знака.

Вандали

Пътната сигнализация се възобновява при ремонта на избрана права или при увреждането ѝ при пътен случай, само че и когато наличните не дават отговор на новите правила и стандарти. От пътната организация осведомят, че има и доста случаи, в които недобросъвестни жители правят вандалски прояви против знаците. Сред тях са прострелване с огнестрелно оръжие, кражба, увреждане с багра и други „ С тези дейности, с които повреждат или отстраняват знаците, тези хора заплашват сигурността на пътуващите “, подчертаваха от организацията. Оттам обявиха и че в такива случаи предпочитано се възвръщат повредените пътни знаци по автомагистралите, пътищата първи клас и по-натоварените второкласни.

От организацията припомниха един от най-емблематичните случаи, при които през март 2021 година бяха откраднати 20 пътни знака от новоремонтиран сектор от пътя Разград – Дянково в региона на Северната индустриална зона на Разград. Щетите бяха за 5 хиляди лева Кражбата бе открита от чиновници на Областно пътно ръководство – Разград, при осъществяване на обход на трасето. Знаците и металните стълбчета бяха изрязани с ъглошлайф.

Сигнали

С цел знаците да се подменят постоянно след злочинство специалистите от регионалните пътни ръководства правят непрестанно огледи по пътищата. Сигнали за изчезнали или развалени знаци жителите могат да подават на тел. 112 и на тел. 0700 130 20 в Ситуационния център на АПИ, споделиха от организацията. Оттам приканиха пътуващите по републиканската пътна мрежа да осведомят неотложно органите на Министерство на вътрешните работи, в случай че виждат недобросъвестни жители, извършващи вандалски актове или кражба на пътни такъми.

Искат паспортизация на всички табели

Всички знаци у нас по тип, географски координати и дата за последваща замяна да бъдат вкарани в указател и паспортизирани, упорстват от Европейския център за транспортни политики. „ През последните 10 години няма стратегически метод по въпроса със знаците, а се работи на парче. Затова постоянно те се подменят с негодни такива с ниска светлоотразителност, които са рискови за участниците в придвижването, тъй като не се виждат “, сподели за „ Телеграф “ специалистът Диана Русинова. Според нея паспортизацията ще помогне за това знаците да се сменят регулярно, а не както в този момент има случаи те да стоят с години, откакто им е изминал животът.

Калпав октагон затри четирима футболисти

Зле подложен и съвсем незабележим знак „ Стоп “ бе измежду главните аргументи за тежката злополука през 2018 година, когато четирима футболисти от тима на Павликени починаха на основния път Плевен – Русе, в региона на село Горна Студена. Колата с четиримата мъже не спряла на знак " Стоп " и бе пометена от ТИР. Редица пропуски, висока растителност, неверно подложен знак " Стоп " и още доста други фактори са предизвикали злополуката, заключиха тогава след лично следствие от Института за пътна сигурност.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР