Държавата дава леко назад за въвеждането на новите тол такси.

...
Държавата дава леко назад за въвеждането на новите тол такси.
Коментари Харесай

Крачка назад: МРРБ и превозвачите започват от нулата за тол системата -

Държавата дава леко обратно за въвеждането на новите тол такси. Това стана ясно след среща на районният министър и вицепремиер Гроздан Караджов с представителите на транспортния отрасъл.

Утре стартира да действа напълно нова работна група, която на процедура поставя на трупчета досегашните визии на Министерство на регионалното развитие за разширение на обсега на платените пътища за тирове и рейсове. В нея ще има по 6 представители на министерството и превозвачите.

Днес от сектора за следващ път предложиха на министър Караджов отсрочване на новите такси и обсег на тол системата до края на годината. Освен това се желае единствено трансграничните превозвачи да плащат за второкласните пътища, да се ревизира какви са приходите от таксуването на автобусните компании, както и нарастването на таксите да се прави поетапно. Друго искане на компаниите от бранша е да има отстъпки за тежкотоварния трафик, който минава над 3000 км за месец на територията на България.

Караджов съобщи, че се надява на градивен разговор в границите на новата работна група.

До момента районният министър бе безапелационен, че министерството му не е готово за отстъпки. В момента тежкотоварният трафик у нас е миропомазан спрямо това, което заплащат хората с персонални коли за прилагане на пътищата. Приходите от електронни винетки за колите у нас са два пъти по-високи от тези от тол такси, а съотношението би трябвало да е противоположното. Тарифите за тираджиите и автобусните компании бяха фрапантно понижени по време на третото държавно управление на Бойко Борисов. Пред опасността за национални митинги на превозвачите при започване на 2020 година и страха ГЕРБ да падне от власт, някогашният министър председател се съгласи на тройно по-ниски цени за прекосяване от предварителните планове на Агенция " Пътна инфраструктура " и Световната банка. Бе сведен и обсегът на платените пътища.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР